Putin u Beogradu ostao "ispod cenzusa"

Kolumne Autor: Milan Urošević | 11:30 Utorak, 19 03 2024

U nedelju su u Rusiji završeni trodnevni predsednički izbori, na kojima je pobednik unapred bio poznat, budući da aktuelni predsednik Rusije nije imao stvarnog protivkandidata. Rezultati izbora u Rusiji su bili više nego očekivani, s obzirom na to da je Putin osvojio gotovo 90% podrške na biralištima u zemlji. Međutim, situacija na biralištima van Rusije potpuno je drugačija, a najzanimljiviji rezultati dolaze upravo iz Beograda.

Naime, Putin je na biralištu u Beogradu osvojio tek 3% podrške, a veliki broj birača poslao je jasnu poruku izlaskom na biralište i formiranjem kolone tačno u podne. Time su ruski birači nastanjeni u Beogradu odali poštu jedinom stvarnom protivkandidatu, koji nije imao priliku da se suprotstavi Putinu na izborima jer je ubijen u sibirskom kaznenom zavodu mesec dana pre izbora, baš kao što je to bio slučaj i sa drugim potencijalnim oponentima na ranijim izborima. 

Komentatori izbora, na Javnom servisu Srbije, ogroman broj birača koji je oko podneva formirao kolonu ispred biračkog mesta u Beogradu komentarišu kao pokazivanje velike želje za novim ruskim carom, za mesijom, u potpunosti ignorišući izborne rezultate u Beogradu koji pokazuju upravo suprotno. Komentatori paralelne stvarnosti kao po običaju ignorisali su činjenice, poput poziva ruske opozicije, kao i supruge ubijenog Alekseja Navaljnog na akciju "podne protiv Putina" kao stvarne uzroke podnevne gužve ispred birališta, o čemu najbolje svedoče rezultati izbora u Beogradu. 

Umesto da javni medijski servis pruži stvaran uvid u realnu situaciju, imamo još jedan spin, još jedno kreiranje paralelne stvarnosti u cilju ruske propagande. Umesto da nam javni servis pomogne da dođemo do kvalitetnih zaključaka, da upita naše nove sugrađane ruskog porekla od čega beže i kako da takve greške i sami ne napravimo, RTS sagovornike pronalazi u "Aktuelnostima". 

Ipak, treba u ovome videti i nešto pozitivno. Sama činjenica da je ne mali broj ruskih državljana za mesto novog prebivališta odabrao upravo Srbiju, istovremeno govori dosta i o tome da se ovde osećaju dovoljno slobodno da iskažu svoj bunt, glasaju kako su glasali i dokazuju nešto što i sami često zaboravljamo. Oni se nalaze u srcu Evrope, zemlji koja je kandidat za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. 

Najnovije vesti iz ove kategorije