Foto: rss.org.rs

Danas počinje SVETSKO PRVENSTVO u rukometu

Sport Autor: K.C. | 10:26 Sreda, 11 01 2023 Foto: rss.org.rs

Od 11. do 29. januara, najbolje 32 rukometne reprezentacije na Svetu boriće se za zlatno odličje na planetarnom šampionatu, koče će se održati u Poljskoj i Švedskoj. 

Finalni meč zakazan je za 29. januar.

Pred nama je još jedno nadmetanje na kojem ćemo imati format u kojem će 32 nacionalna tima, plasman u glavnu fazu tražiti kroz osam grupa (po četiri tima). Tri najbolje selekcije obezbediće kartu za naredni stepen takmičenja, a onda sledi formiranje nove dve grupe. Po dve najbolje selekcije će proći u četvrtfinale, odakle počinje nokaut faza. 

Reprezentacija Srbije takmičiće se u grupi E u Katovicama sa selekcijama Nemačke, Katara i Alžira.

Kako se navodi, „Orlovi“ imaju velike ambicije. I selektor Toni Đerona i igrači istakli su da je cilj četvrtfinale, koje bi donelo i kvalifikacije za Olimpijske igre i nadu da posle 12 godina rukometna reprezentacija opet može do najvećeg sportskog takmičenja.

- Naš krajnji cilj je da dođemo do četvrtfinala! S obzirom na to da bismo tako obezbedili i mesto na Olimpijskim igrama, to smo postavili kao cilj još pre dve godine i to je san svih nas koji smo ovde. Svakako, najpre želimo da prođemo grupu, ali i da osvojimo što više bodova kako bismo sebi olakšali put ka četvrtini finala. Ne obećavamo ništa, ali ukoliko svi budu bili zdravi i ako budemo igrali onako kako znamo da možemo, ne plašimo se nikoga i sve je moguće – jasno je istakao Đerona.

Prvi rival srpskoj reprezentaciji na prvenstvu biće Alžir. Dve selekcije sastaće se u Katovicama u petak od 20.30. sati.

- Naš prvi meč protiv Alžira će biti težak, prvi mečevi na svim velikim turnirima su uvek teški. Alžir je sjajna ekipa, po mom mišljenju, druga ili treća najbolja sa afričkog kontinenta.

Potom će „orlovi“ odmeriti snage sa Nemačkom i Katarom.

- Nemačka je favorit u našoj grupi, ali znamo da ako imamo kompletan sastav možemo sigurno da se takmičimo sa njima.  Ne bih trošio reči na selekciju Nemačke, ali je činjenica da imaju veliki roster uzimajući u obzir da imaju možda i najbolju rukometnu ligu, Bundesligu. Pokušaćemo da neutrališemo njihove prednosti i iskoristimo mane njihovog tima – već ima spreman plan selektor.

- Na kraju igramo protiv Katara i Valera Rivere i oni pokazuju visok učinak kao tim. Katar se sprema od prethodnog avgusta praktično, imaju izuzetnog trenera i sigurno nas očekuje težak meč. Oni će se pripremiti detaljno, biće disciplinovani, ali naš cilj se ne menja.

Dobru vest neposredno pred početak šampionata, dobio je srpski selektor - golman našeg državnog tima Dejan Milosavljev se oporavio od povrede i biće spreman da pomogne ekipi.

- Na osnovu prethodnih dogovora Rukometnog saveza Srbije sa klubom Dejana Milosavljeva, čuvar mreže srpske reprezentacije otputovao je na unapred planirane lekarske preglede i kontrole u Berlin. Na osnovu tih pregleda i povoljnih vesti, očekuje se da će se Dejan Milosavljev naknadno priključiti reprezentaciju u Poljskoj – poručili su iz Rukometnog saveza Srbije.

Uz dobru atmosferu i naporan rad, rukometaši se nadaju da su konačno spremni da dođu do završnice takmičenja.

- Okolnosti nam prethodnih godina nisu išle na ruku. Oprezni smo zbog toga, idemo korak po korak, ali verujem da je ova generacija spremna da pokaže koliko zaista vredi - jasan je kapiten Nemanja Ilić.

Grupa A: Španija, Crna Gora, Čile, Iran;
Grupa B: Francuska, Poljska, Saudijsa Arabija, Slovenija;
Grupa C: Švedska, Brazil, Zelenorotska Ostrva, Urugvaj;
Grupa D: Island, Portugalija, Mađarska, Južna Koreja;
Grupa E: Nemačka, Katar, Srbija, Alžir;
Grupa F: Norveška, Severna Makedonija, Argentina, Holandija;
Grupa G: Egipat, Hrvatska, Maroku, Sjedinjene Američke Države;
Grupa H: Danska, Belgija, Bahrein, Tunis.

Turnir će danas u 21 čas otvoriti Francuska, sa Nikolom Karabatićem u timu, i domaćin Poljska u čuvenoj Spodek arenii.