Foto: crvenazvezdafk.com

Milojević pred Benfiku - moramo biti hrabri

Sport Autor: M.S. | 13:49 Sreda, 18 09 2024 Foto: crvenazvezdafk.com

Zvezdu sutra od 18:45 očekuje premijerna utakmica Lige šampiona protiv Benfike, a očekivanja pred meč izneo je šef stručnog štaba Vladan Milojević.

‍- Ponosan sam na plasman u Ligu šampiona. To nam je bio cilj, to nam je bila želja. Teško je iz kvalifikacija se plasirati u Ligu šampiona. Ovo je sad novi format, od juče se navikavamo na takvo takmičenje, i ponosan sam što je Zvezda učesnik jedne nove fudbalske ere u prvoj godini. Borili smo se za ovo, želeli da budemo sa najboljima, i velika nam je čast što ćemo ugostiti velikane evropskog fudbala. Spremamo se za svaku utakmicu, ali kao što rekoh, moramo i da uživamo u njima. Veliki je ovo uspeh za Srbiju, a mi smo svesni da osim Zvezde predstavljamo i Beograd i Srbiju. Ovo je veliki uspeh za zemlju koja nije velika, ali će svi koji dođu moći da se uvere u lepotu Beograda. Svi moramo da uživamo u tome, i mi akteri i navijači, i oni koji budu kraj malih ekrana - počeo je Milojević.

Govorio je i o svom timu, ali i o Benfici.

- Videćemo ko će igrati sutra, imamo malih problema. Benfika je veliki klub, ne bih ni trošio reči, jer je sve što kažem premalo za takvog velikana. Ne mislim da su u krizi. Imaju povređene igrače, možda je mehanizam malo poljuljan, ali očekujem dobru utakmicu protiv fantastične ekipe. Daćemo sve od sebe da ispunimo sve dogovore. Nikad ne pričam o tome ko je favorit, to je za novinare. Ne mislimo mi o tome, već smo usmereni da igrači budu potpuno fokusirani i daju sve od sebe. Tražim od ekipe samo to, da radimo ono što treniramo i da verujemo u sebe. Mi smo dobar tim, i treba da isporučimo taj maksimum na terenu. Ovo je Liga šampiona, igramo protiv velike Benfike i daćemo sve od sebe da odradimo utakmicu na najbolji mogući način. Videćemo koliko ćemo uspeti u tome, ali ja to tako vidim, ne kroz prizmu favorita.

Osvrnuo se Milojević i na zdravstveni bilten.

- Nije reč tu o zdravstvenim problemima, već o tome da li su igrači koji su došli skoro na visokom nivou fizičke spreme. Očekuje nas visok intenzitet sutra, i u razgovoru sa medicinskim i fitnes stafom ćemo videti koliko koga možemo da koristimo. Integrišu se novi igrači, ali nije to jednostavno. Nije tu samo pitanje o prvih 11, utakmica traje 90 minuta. Ne bih voleo da nekog igrača zbog minutaže izgubimo na duži period.

Ne misli Milojević da je Benfika u krizi.

- Svaka ekipa ima probleme u toku sezone i to je normalno. Neko na početku, neko na sredini, neko na kraju. Međutim, kod velikih ekipa su te situacije vrlo kratke i ne prave promenu u pogledu šire slike. Došao je trener koji ih dobro poznaje, a sa njim je stigla i nova energija. Bivšeg trenera Šmita izuzetno cenim, još iz vremena Leverkuzena i Kine. Ostavio je dubok trag u Benfici, ali i novi trener je taj koji poznaje sistem. Mora to da se razume, da su to klubovi koji imaju sistem koji je utemeljen već godinama. Kada je to slučaj, i kada to funkcioniše, onda kadrovske promene ne prave velike probleme.

Šef stručnog štaba se osvrnuo i na novi format takmičenja Lige šampiona.

- Novi format podiže fudbal na drugi nivo. Svesni smo da je fudbal industrija. Srbija je mala zemlja koja je svašta prošla prethodnih decenija, i protivnici će nam uglavnom dolaziti iz razvijenijih država. Tamo su velika ulaganja u fudbal. U Engleskoj je fudbal možda i treća grana privrede. Nas to ne treba da zanima, iako je činjenica da je to tako, jer smo mi sportisti i hoćemo da se takmičimo. Imamo strast i navijače, a Marakana je poznata ne samo u Evropi, već i u svetu. Meni kao Zvezdinom detetu je izuzetno drago što mogu da igram u takvom ambijentu. Imamo naše navijače koji nas podržavaju. Ima naravno navijača i u Evropi, ali sa ovom emocijom ništa ne može da se poredi.

Ne plaši se Milojević poraza, ne razmišlja u tom smeru.

- Pitali ste me i pred Liverpul da li sam se uplašio jer je Maribor izgubio 7:0 od njih. Ne gledam u tom pravcu. Pa šta i da izgubimo? Hoćemo da igramo fudbal i da uživamo. Mi jesmo mala zemlja koja je u elitnom takmičenju. Nije to senzacija i nije uspeh Vladana Milojevića, već Crvene zvezde kao bivšeg evropskog prvaka. Mi tek sad vidimo koliko kaskamo u pogledu sporta. Gledam stadione, divni su, tri stadiona je država napravila. Nije ni "Alijanc Arena" tek tako napravljena, potrbena je bila pomoć. Hvala državi što nam omogućava da budemo konkurentni. Mogu i ja vama da pričam o budžetima i da postavim kontra pitanje, ali ne gledam to tako i ne želim da izlazim iz okvira sporta. Nije ovo borba Davida protiv Golijata, već nas očekuje lepa utakmica protiv velikana. Znam dosta o Benfici, pričao sam sa Fejsom koga svi dobro znate, ostavio je trag u Portugalu. Dolazi nam u goste veliki, trofejni klub, i ne smemo da se plašimo. Moramo da budemo hrabri, da se borimo, da budemo sportisti. Videćemo na kraju šta i kako, ali moramo da budemo iskreni prema sebi. Sitnica će da odluči - aut, prekid, faul.

Nastavio je Milojević da govori o kvalitetima Benfike.

- Ne mogu o taktici da govorim, barem njihovoj, ali sam siguran da im ne pravi razliku da li su domaćini ili gosti. Imaju svoj plan, a danas je takva era da je teško iznenaditi bilo koga. Mi smo ekipa koja dobro radi, na fizičkom planu smo dobri, a što se intenziteta tiče, veći je svakako u Evropi nego u Superligi. Pohvalno je što je ove sezone naša liga kvalitetnija, od infrastrukture, boljih igrača, većih budžeta ostalih klubova, što znači i nama. Mi igramo domaću ligu, znači nam da su nam rivali što bolji protivnici.

Zvezda je 19.9.1984. pobedila Benfiku 3:2, da li će se istorija ponoviti?

- Poznajem Janjanina, divan je čovek. Znam da živi u Grčkoj godinama, kao i to da će sutra biti na utakmici. Biće mi drago da ga vidim - podvukao je Milojević.