Foto: tw/cjmarquez

Nemci „preživeli'' Letonce! U POLUFINALU protiv selekcije SAD-a

Sport Autor: K.C. | 12:56 Sreda, 06 09 2023 Foto: tw/cjmarquez

Nemačka se plasirala u polufinale Mundobasketa posle pobede nad Letonijom 81:79 (13:16, 23:18, 26:25, 19:20). 

Malo je falilo da Denis Šruder, najbolji košarkaš Nemačke, bude i najveći tragičar u redovima „pancera“. Na kraju, nekadašnji košarkaš Partizana nije uspeo da Letonce odvede među četiri najbolje reprezentacije na Mundobasketu.

Imali su košarkaši nemačke deset poena prednosti na dva minuta pre kraja četvrtfinalne utakmice, međutim u poslednjih 120 sekundi Letonci su pokazali zbog čega su najprijantije iznenađenje na šampionatu. Uspeli su da savladaju Španiju i Francusku i da na debitantskom učešću na svetskom prvenstvu dođu među osam najboljih.

Mladi Artus Žagars je odigrao sjajan meč i gotovo sam je uspeo da iskreira potpunu dramu. Sa četiri vezana poena sveo je zaostatak Letonije na svega jedan posed u poslednjim sekundama utakmice.

Košarkaši Nemačke su imali napad kod rezultata 81:79 međutim, nalik kompletnom utisku u četvrtfinalnom meču, Denis Šruder je bio nesiguran, spor u donošenju odluka što je dalo Letoncima prostora da u poslednjim sekundama meča pokušaju da naprave istoriski podvig.

Bertans se iz punog trka podigao na šut za tri poena, možda je mogao još malo da sačeka sa donošenjem odluke, s obzirom na to da je Letonija imala nekih sedam sekundi za poslednji napad, međutim, novi košarkaš Oklahome Siti tandera mislio je da ima sasvim korektnu poziciju u kojoj bi trojkom doneo svojim zemljacima mesto u polufinalu.

U pobedničkom timu, oporavljeni Franc Vagner bio je najefikansiji sa 16 poena, njegov stariji brat Moric dodao je 12, a Obst 14. Šruder je duel okončao sa svega devet poena, četiri asistencije i isto toliko izgubljenih lopti.

U redovima Letonije Žagars je duel završio sa 24 poena, dok je četiri manje dao Davis Bertans.

Reprezentacija Nemačke će se u borbi za finale sastati sa Sjedinjenim Američkim Državama.