Foto: tw/TennisHQ_

NEZAUSTAVLJIV! Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković - Osvojio 24.Grend slem trofej

Sport Autor: K.C. | 01:45 Ponedeljak, 11 09 2023 Foto: tw/TennisHQ_

Po ko zna koji put Novak Đoković ispisao je istoriju. Najbolji srpski teniser osvojio je titulu na US Open-u, i tako došao do neverovatnih 24. Grend slem titula u karijeri.

On je u velikom finalu pobedio Rusa Danila Medvedeva sa 3:0. Po setovima je bilo 6:3, 7:5, 6:3. Meč je trajao tri sata i 17 minuta.

Rezultat od 3:0 baš i ne odslikava pravi odnos snaga na terenu. Medvedev je pružio snažan otpor, imao set loptu u drugom setu i lepu situaciju u tom poenu i ko zna gde bi ovaj meč otišao da je bilo 1:1. Ipak, Novak je mentalna gromada i to je još jednom potvrdio.

Đoković je na taj način popravio svoj vanvremenski rekord i osvojio je 24. grend slem trofej u karijeri i sada ima dva više na večnoj listi od Rafaela Nadala. Usput se i revanširao Medvedevu za poraz u finalu ovog turnira pre dve godine.
Đokoviću je ovo bilo 10. finale u Njujorku i ukupno četvrta titula, a ove sezone je osvojio tri GS trofeja. Nije uspeo samo na Vimbldonu, gde je poražen u finalu od Karlosa Alkaraza.

Novak je danas izjednačio još jedan rekord i to legendarne teniserke Margaret Kort, koja je takođe osvojila 24 GS pehara, ali u ženskoj konkurenciji.

Srpski teniser je na idealan način ušao u meč, napravio je munjeviti brejk već u drugom gemu kada je Rus prvi put servirao na meču, brzo poveo sa 3:0, potom je sigurnim servisima zadržao rivala na odstojanju, a pri rezultatu 5:2 je stigao i do dve set lopte na servis Rusa, ali ih nije iskoristio. Ipak, u devetom gemu je bio siguran na svoj servis i dobio je ovaj deo igre sa 6:3.

Drugi set doneo je rovovsku bitku dvojice sjajnih tenisera, koja je trajala sat i 45 minuta.

Sačuvali su svoje servise, posebno su bili napeti sedmi i osmi gemovi, obojica su se "čupali" iz teških situacija, Novak je u sedmom imao i problema sa disanjem, videli smo mnogo vrhunskih poena, neiskorišćenu set loptu Medvedeva u 12. gemu i na kraju trijumf Novaka u taj-brejku sa 7:5.

U trećem setu su obojica pali na servisu, što se i očekivalo posle brutalnog drugog seta. Novak je bio taj koji je napravio dva brejka, Mevdedev je napravio jedan i to je bilo dovoljno Srbinu da proslavi veliku pobedu.

Znao je Novak i kako da proslavi novo pisanje istorije. Odmah po završetku meča, odjurio je u ložu, gde ga je čekala podrška.

Usledilo je i veliko slavlje sa Metjuom Mekonahijem, kao i sa članovima porodice, roditeljima Srđanom i Dijanom, kao i sa sinom Stefanom i suprugom Jelenom.