Foto: fb/atptour

NOVAK Đoković od jutros ponovo NAJBOLJI NA SVETU

Sport Autor: K.C. | 06:34 Ponedeljak, 30 01 2023 Foto: fb/atptour

Jučerašnji trijumf 35-godišnjeg Novaka Đokovića nad Stefanosom Cicipasom u finalu Australijan opena zapečatio je njegov povratak na prvo mesto ATP liste. Prvi put od prošlog juna tako je najbolji srpski teniser postao ponovo zvanično i svetski broj 1.

Đoković je od ovog jutra smenio sa prve pozicije Karlosa Alkaraza. A svoju neprikosnovenu poziciju na čelu liste je 13. juna prepustio Novak Danilu Medvedevu. Osvojio je Novak jučerašnjom pobedom i 2.000 bodova pa sada sa 7.070 bodova posmatra sve ostale tenisere sa vrha liste jurišajući ka novim rekordima.

Karlos Alkaraz je drugi sa 6.730 bodova, a grčki teniser Stefanos Cicipas je mogao pobedom nad Đokovićem da se popne na vrh liste ali je ipak napredovao samo za jedno mesto i od danas će biti treći na svetu sa 6.195 bodova. Rafael Nadal je sada na šestom mestu i ima samo 3815 bodova.

Novak sada u muškoj konkurenciji neprikosnoveno ima najviše nedelja na prvoj poziciji , a povratkom na to mesto veoma je blizu rušenja apsolutnog rekorda svih tenisera. Naime, danas srpski teniser započinje 374. nedelju na tronu svetskog tenisa, a samo je Štefi Graf bolja sa 377 nedelja na prvom mestu u svetu. Kako će Novak svakako naredne tri nedelje zadržati prvu poziciju jasno je da već sada može da otvori šampanjac i proslavi još jedan istorijski uspeh.

Zanimljiv je podatak da je jučerašnjim osvajanjem turnira u Melburnu Novak zabeležio još jedan sportski podvig. Upoređujući uspehe Đokovića, Nadala i Federera nakon 30. godine života vidimo da je Novak osvojio 10 grend slem trofeja, Nadal ima 8 a Federer 4. Jasno je da Đoković pokazuje da i u ovom životnom dobu ostaje neprikosnoveni kralj tenisa.