Foto: tw/FSSrbije

"ORLOVI" spremno dočekuju reprezentaciju Livanije

Sport Autor: K.C. | 12:30 Petak, 24 03 2023 Foto: tw/FSSrbije

Reprezentacija Srbije, večeras od 20.45 časova dočekuje Litvaniju u 1. kolu grupe "G" kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se 2024. održava u Nemačkoj.

Piksijevi "orlovi" deluju spremni za ovaj duel koji će ih uvesti u novi takmičarski ciklus, a selektor Dragan Stojković je najavio da je cilj plasman na Evropsko prvenstvo koje se odigrava u Nemačkoj iduće godine,a ono što takođe raduje našeg selektora je to što za razliku od Svetskog prvenstva, nemamo većih problema sa povredama i svi nosioci igre su došli na okupljanje. 

Orlovi su neslavno prošli na proteklom Svetskom prvenstvu, ali ovo je sjajna prilika da se prebrodi turbulentan period i da se Srbija konačno domogne Evropskog prvenstva, po prvi put od kada je samostalna država.

U grupi ''G'' smo glavni favoriti za plasman u Nemačku, iza nas je odmah Mađarska, ali i Bugarska i Crna Gora nisu bez šansi. Što se tiče našeg današnjeg rivala, Litvanija je realno gledano najslabija reprezentacija u grupi i teško da će uspeti da ugrabi koji bod.

Ove dve reprezentacije su se susrele i u prošlom kvalifikacionom ciklusu za EP 2020 i tada je Srbija oba puta savladala Litvaniju, najpre sa 4:1 na domaćem terenu, a potom sa 2:1 u gostima. Bitno je pomenuti i da Litvanci ne znaju za pobedu na poslednjih 9 utakmica u svim takmičenjima, od čega su čak 8 porazi, pa bi ovo ipak trebalo da bude lak plen za orlove i odlična odskočna daska za dalju borbu za plasman na Euro.

Ukoliko ''orlovi'' večeras protiv Litvanije pokažu bar približnu igru kao na putu ka Kataru, onda neće biti nedostižno ni EP u Nemačkoj. 

Za Dragana Stojkovića, koji uvek na neki poseban način pokušava da relaksira atmosferu u timu, ove kvalifikacije bi mogle da budu na neki način prekretnica. Srbija ima za cilj da u kontinuitetu bude deo najozbiljnijeg fudbalskog društva a da bi do tog cilja došla neophodno je da uspešno savladava nove prepreke.

– Za sada sve teče po planu i programu koji smo zamislili i zacrtali pre okupljanja. Sve je u najboljem redu, osim povrede Luke Jovića. Za nas će to biti svakako posebno fudbalsko veče u kojem želimo da pobedom otvorimo novo poglavlje, ujedno da vidimo koliko možemo. Prethodne kvalifikacije su za nas bile veoma uspešne i plodonosne. Očekivali smo više u Kataru ali period posle Mundijala iskoristili smo za novu pripremu. Nadam se da igrači shvataju važnost trenutka, želimo da budemo prva generacija koja će posle skoro četvrt veka biti deo evropske reprezentativne elite, da imamo kontinuitet koji je u sportu veoma važan.

Na našem najvećem stadionu večeras kreće borba za odlazak na šampionat Evrope. Srbija je spremna i odlučna da napravi ozbiljan zaokret u odnosu na prethodni period koji se može smatrati, bar kada je reč o šampionatima Starog kontinenta, najlošijim u istoriji našeg fudbala.

Kapiten Dušan Tadić ističe da je važno da startujemo pobedom, jer bi u tom slučaju ekipa u dobrom raspoloženju otputovala u Podgoricu.

– Dobro se poznajemo sa Litvancima. Mislim da će se naš rival opredeliti za defanzivnu taktiku, sa željom da nas onemogući u brzim kontranapadima. Igraju veoma disciplinovano. S druge strane, Srbija će večeras igrati ofanzivno u svom stilu. Stalno želimo da idemo napred, da budemo bolji. Mislim da smo posle Mundijala izvukli određene pouke. Zato odlučno treba nastaviti put tamo gde smo stali, rekao je kapiten i naglasio:

– Cilj je plasman na šampionat Evrope. Drugi cilj u ovom trenutku za nas ne postoji!