Foto: x/HNS_CFF

Pokrenut postupak protiv HNS - a

Sport Autor: M.S. | 16:02 Sreda, 13 09 2023 Foto: x/HNS_CFF

Evropska kuća fudbala pokrenula je postupak protiv HNS-a zbbog rasizma i diskriminacije na utakmici Hrvatske i Letonije.

Na meču igranom u Rijeci u okviru kvalifikacija za EURO 2024 godine posmatrač FARE-a (Fudbal protiv rasizma) podneo je izveštaj delegatu utakmice gde je navedeno da je u sektoru sa hrvatskim navijačima primećen pojedinac koji je u nekoliko navrata istakako ustašku zastavu.

HNS nalazi se pod uslovnom kaznom, pa hrvatskoj reprezentaciji preti odigravanje meča bez prisustva publike. Naredni meč hrvatski reprezentativci igraju 12. oktobra u Osijeku.

Hrvatski fudbalski savez je odmah po prijavi iz UEFA uputio službeni dopis Opštinskom sudu u Rijeci, Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, kao i Upravi policije sa molbom da se obaveste o rezultatima istrage i prekršajnog postupka kako bi Savez prilikom svog oglašavanja mogao obavestiti Disciplinsku komisiju UEFA o tome kako će navedene osobe biti procesuirane i sankcionisane.

HNS će preduzeti sve pravne opcije prema osobama koje su svojim namernim i ciljanim protivzakonitim ponašanjem nanele značajnu štetu hrvatskoj fudbalskoj reprezentaciji kao i ugledu Republike Hrvatske.

-Nažalost, tri pojedinca dovoljna su da pokvare prekrasnu sliku s Rujevice gde su naši navijači bili besprekorni, što je vidljivo i u izveštaju delegata koji nije imao zamerke na ponašanje navijača. Zahvaljujemo Upravi policije na svemu što su u saradnji sa savezom učinili u pripremi utakmice kako bi ona prošla bez incidenta, no krajnje neodgovorno, protivzakonito i sramotno ponašanje trojice pojedinaca moglo bi rezultirati značajnom štetom za našu reprezentaciju i ugled Republike Hrvatske u celosti, piše u saopštenju HNS-a.