Foto: x/FSSrbije

Srbija sa OSVAJAČEM Lige nacija

Sport Autor: M.S. | 18:55 Četvrtak, 08 02 2024 Foto: x/FSSrbije

Reprezentacija Srbije, voljom žreba u Parizu  i iz ruku Huana Mate, legendarnog asa španske reprezentacije, koji je izvlačio parove A divizije, igraće u  Grupi A 4 Lige nacija zajedno sa Španijom, Danskom i Švajcarskom.

U Ligi nacija prvi put će se igrati četvrtfinale, što znači da će po dve najbolje selekcije iz svake grupe boriti za završnicu. Grupna faza igra se u septembru, oktobru i novembru 2024. godine. Četvrtfinale je u martu 2025, a polufinale i finale u junu. Domaćin turnira biće naknado određen.

Prvaci grupa izboriće plasman u višu diviziju, poslednjeplasirana selekcija ispašće u nižu. Učešće i svaka pobeda i dobar plasman vrednuju se posebno. Važno je apostrofirati da Srbija i sve druge reprezentacije iz A divizije imaju priliku da preko Lige nacija obezbede baraž za Evropsko prvenstvo. Prvaci grupa biće automatski u doigravanju, ali ukoliko kroz kvalifikacije tokom 2025. obezbede put na SP 2026. onda će na njihova mesta doći drugoplasirane, trećeplasirane ili četvrtoplasirane selekcije. Ukupno će, dakle, četiri tima iz Lige nacija proći u baraž za Mondijal u SAD, Kanadi i Meksiku.

FS Srbije su na žrebu u Parizu predstavljali predsednik Dragan Džajić, potpredsednik Branislav Nedimović, generalni sekretar Jovan Šurbatović, selektor Dragan Stojković, direktor sportskog sektora Miroslav Tanjga, direktor A reprezentacije Stevan Stojanović, portparol Milan Vuković i direktor medija tima Nebojša Petrović.