Foto: Ig/crvenazvezdakk

Zvezda na današnji dan osvojila Kup kupova

Sport Autor: B.O. | 15:50 Utorak, 02 04 2024 Foto: Ig/crvenazvezdakk

Na današnji dan pre tačno 50 godina KK Crvena zvezda ušao je u istoriju evropske košarkše i postao besmrtan!

Crveno-beli su 2. aprila 1974. godine u Udinama osvojili svoj prvi i za sada jedini trofej u evropskim takmičenjima i to trijumfom nad čehoslovačkom ekipom Spartak Zbrojovka iz Brna rezultatom 86:75. Bio je to i prvi trofej nekog srpskog košarkaškog kluba u evropskim takmičenjima.

Imala je Zvezda i pre trijumfa u Kupu kupova zapažene rezultate u Evropi, jer je 1972. godine stigla do finala ovog takmičenja, kada je poklekla protiv Olimpije iz Milana rezultatom 70:74, a 1973. godine ekipa je stigla do polufinala Kupa evropskih šampiona. Na svom putu ka finalu i trofeju, crveno-beli su redom pobeđivali ekipe “17 Nandori”, francuski “Banjole”, kasnije u četvrtifnalnoj grupi i ekipe sofijskoj CSKA, italijanski Sakle iz Torina, a u polufinalu je bio španski Estudijantes. U prvoj utakmici u Madridu Zvezda je slavila sa 79:74. Na poluvremenu je bilo čak 16 razlike za crveno-bele (42:26). Kapičić je ubacio 27, a Slavnić 20 poena.

U revanšu je Zvezda bila još ubedljivija i sa stotkom izbacila madridske “studente“ (104:85) za plasman u svoje drugo evropsko finale. Ivan Sarjanović je odigrao meč karijere – zabeležio je 29 poena, dok se Dragan Kapičić zaustavio na brojci od 27 postignutih poena. U drugom polufinalu Zbrojovka je izbacila Saklu iz Torina.

U finalnom susretu u italijanskim Udinama crveno-beli su vodili i dominirali tokom čitave utakmice. Tada se nije igralo po četvrtinama, a i timovi su tokom mečeva koristili znatno manji broj igrača. Zvezda je na poluvremenu vodila sa devet poena razlike (45:36). Ponovo se istakao Ivan Sarjanović, ali ovoga puta u odbrani, jer je u prvom delu zaustavio Pospišila, koji je bio jedan od najboljih igrača čehoslovačkog tima.

Crveno-beli su pred kraj meča vodili i sa 21 poenom razlike, ali je rival u finišu smanjio na podnošljivih minus 11. U napadu se istakao Zvezdin fantastični trio asova i reprezentativaca. Kapičić je postigao 23 poena, Moka Slavnić je ubacio 20, a legendarni Duci Simonović je zabeležio 19 poena. U redovima Zbrojovke istakao se Jan Bobrovski sa 20 postignutih poena.