Foto: pixabay.com

Brza policijska akcija VRATILA UKRADENU VAZU dinastije Ming

Svet Autor: K.C. | 18:15 Subota, 19 08 2023 Foto: pixabay.com

Brza i uspešna policijska akcija u jednom londonskom hotelu pomogla je vlastima da povrate kinesku vazu iz 15. veka vrednosti dva miliona funti i razbiju bandu za koju se veruje da je vazu ukrala iz jednog švajcarskog muzeja, saopštila je britanska policija.

Vaza iz perioda Jongle u doba dinastije Ming, jedan je od tri predmeta ukradenih iz Muzeja dalekoistočne umetnosti u Ženevi 2019. godine.

Londonska policijska služba izvela je akciju pošto je londonski sud u petak proglasio dvojicu krivim za optužbe vezane za pokušaj bande da proda vazu. Treći je priznao krivicu po sličnim optužbama ranije ove godine, a još dvojica su uhapšena u Londonu i čekaju suđenje u Švajcarskoj zbog njihove navodne uloge u provali. Sva petorica su iz Londona.

Policija je saopštila da je radila sa švajcarskim vlastima na istrazi pošto ih je jedna aukcijska kuća upozorila da im je neko poslao e-poštu tražeći procenu vrednosti ukradene vaze.

Policajci na tajnom zadatku ponudili su da kupe vazu za 450.000 funti (573.000 dolara) i pristali da kupovina bude u hotelu u centru Londona, gde je uhapšen prvi osumnjičeni.