Foto: ig/rterdogan

Erdogan PODRŽAO ulazak Švedske u NATO - Predao parlamentu predlog za ratifikaciju kandidature

Svet Autor: K.C. | 20:37 Ponedeljak, 23 10 2023 Foto: ig/rterdogan

Danas je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan podneo parlamentu na ratifikaciju predlog zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO, saopštilo je tursko predsedništvo.

Turska je u julu povukla prigovore na pridruživanje Švedske Alijansi, u koraku ka jedinstvu koje lideri Zapada žele da pokažu u jeku ruske invazije na Ukrajinu.
Predsedništvo nije saopštilo više detalja, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ulazak nove članice u NATO mora da odobri svih 31 postojećih. Zasad kandidaturu Švedske još nisu ratifikovali Turska i Mađarska.

Podsetimo, Turska se protivila članstvu Švedske zbog zabrinutosti oko napora vlade u Stokholmu u borbi protiv islamofobije, kao i zbog delovanja kurdskih grupa u toj skandinavskoj zemlji.

Odluka Turske o članstvu Švedske u NATO je usledila nakon intenzivnog pritiska američkog predsednika Džoa Bajdena na Erdogana.

Švedska i Finska odustale su od višedecenijske vojne nesvrstanosti nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin naredio ruskim trupama da napadnu Ukrajinu u februaru 2022.

Finska se pridružila vojnom savezu u aprilu, dok će za Švedsku ukoliko očekivano prođe ratifikaciju turskog parlamenta preostati da se saglasi i Orbanova Mađarska.