Foto: tw/M1ChA3L___

Glumac iz „Veselih sedamdesetih" Deni Masterson osuđen zbog SILOVANJA, preti mu 30 godina zatvora

Svet Autor: K.C. | 08:55 Četvrtak, 01 06 2023 Foto: tw/M1ChA3L___

Glumac Deni Masterson (47), najpoznatiji po seriji „Vesele sedamdesete" optužen je za silovanja tri devojke koja su se dogodila pre dve decenije, a sud ga je proglasio krivim u dva slučaja.

Porota sačinjena od 7 žena i pet muškaraca nije mogla da donese presudu u vezi sa trećom tačkom optužnice, prema kojoj je Masterson silovao svoju bivšu devojku, piše AP.

Kako se navodi, glumca su iz sudnice u Los Anđelesu izveli u lisicima dok je njegova žena, glumica i model Bižu Filips plakala, a prijatelji i članovi porodice sedeli u zaprepašćujućoj tišini.

Zvezdi televizijske serije „Vesele sedamdesete'' preti kazna do 30 godina zatvora.

Presuda je doneta nakon šest meseci od prvog glumčevog suđenja, gde se takođe suočio sa optužbama za silovanje tri žene koje je upoznao u crkvi.

Tri žene, sve bivše pripadnice Sajentološke crkve, optužile su glumca za seksualni napad u njegovom domu u Holivudu u periodu od 2001. do 2003. godine.

One su u periodu od 2001. do 2003. godine imale dvadeset godina.

Tužioci su tvrdili da se Masterson pozivao na status istaknutog sajentologa kako bi izbegao odgovornost.

Glumac je negirao optužbe, rekavši da ga proganjaju zbog pripadništva Sajentološkoj crkvi.

Tri žene podnele su tužbu protiv Mastersona i Sajentološke crkve, tvrdeći da su proganjane, maltretirane i zastrašivane zbog prijava o seksualnom zlostavljanju i nasilju.

„Emocije su mi pomešane. Osećam olakšanje, tugu, iscrpljenost, ali i snagu, znajući da će se moj zlostavljač, Deni Masterson, suočiti sa odgovornošću zbog njegovog kriminalnog ponašanja“, rekla je jedna od žena koja tvrdi da ju je glumac silovao 2003. godine, citira Asošiejted pres.

U ranijem suđenju, u decembru 2022. godine, druga porota nije mogla da donese presudu. Tužioci su odlučili da ponovo sude Mastersonu i ovog puta sudija je dozvolio učesnicima procesa da iznesu nove dokaze koji su bili onemogućeni u prvom suđenju.

Iako glumac nije optužen za drogiranje žrtava, porota je čula svedočenja da su žene bile dozirane pre nego što ih je silovao.

Masterson je prvi put optužen za silovanje 2017. godine tokom vrhunca pokreta #MeToo.

On je odgovorio da nije optužen niti osuđen za zločin, te da se u tadašnjoj klimi „čini kao da se smatra da ste krivi čim ste optuženi za nešto“. Optužbe su usledile posle trogodišnje istrage policije Los Anđelesa.

U još dva slučaja tužioci nisu podigli optužnice zbog nedostatka dokaza i isteka roka zastarelosti.

Tokom suđenja, tužioci su tvrdili da je sajentološka crkva pomogla da se prikriju napadi, što je ova verska organizacija kategorički negirala.

U vreme napada, Masterson i sve tri žene koje su ga tužile bili su sajentolozi.

Nekoliko žena je reklo da su im bile potrebne godine da se izjasne jer su ih zvaničnici Sajentološke crkve obeshrabrili da prijave silovanje policiji.

Umesto toga, bile su primorane da se oslone na crkveni „unutrašnji pravosudni sistem“, rekli su tužioci.

Jedna od žena je rekla da su joj zapretili će biti izbačena iz Sajentološke crkve ako ne potpiše sporazum o tajnosti podataka i prihvati isplatu od 400.000 dolara, prema tužiocima.

Prilikom završnih reči, Mastersonov branilac je za žrtve rekao: „Ako tražite motive zašto ljudi nisu iskreni… motivi su svuda“.

Iako Sajentološka crkva nije bila optužena u ovom slučaju, pre nego što su započele završne reči, advokat koji je povezan sa Crkvom poslao je elektronsku poruku kancelariji okružnog tužioca da se požali na način na koji je Crkva prikazana tokom ponovljenog suđenja.

Odbrana je tvrdila da se tužilaštvo u velikoj meri oslanjalo na svedočenje o drogiranju jer nije bilo dokaza o bilo kakvoj sili ili nasilju.

Mastersonovi advokati su bezuspešno pokušali da izdejstvuju pogrešno suđenje, čime bi ceo predmet protiv njega propao.

Masterson je u braku s glumicom i manekenkom Bižu Filips od 2011. godine.

Serija „Vesele sedamdesete'', u kojoj su igrali i Ešton Kučer i Mila Kunis, prikazivana je od 1998. do 2006. godine i bila popularna širom sveta.