Foto: rodong.rep.kp

Građani Severne Koreje bi u rat protiv SAD i Južne Koreje

Svet Autor: K.C. | 07:22 Subota, 18 03 2023 Foto: rodong.rep.kp

Oko 800.000 ljudi u Severnoj Koreji izrazilo je želju da se dobrovoljno prijavi u vojsku. Oni su se navodno tako izjasnili samo u jednom danu. Motiv za prijavljivanje u vojsku je da bi ratovali protiv SAD i ujedinili Korejsko poluostrvo.

Državni severokorejski list Rodong Sinmun navodi da je oko 800.000 studenata i radnika širom zemlje samo u petak potpisalo dobrovoljno prijavljivanje u vojsku. Ti dobrovoljci bi rado "zbrisali SAD i Južnu Koreju". Inače, prema zakonima Severne Koreje svi građani moraju provesti deo života u vojsci. Za muškarce je to 10 godina, a za žene je period vojne obaveze kraći - 3 godine.

Prema navodima severnokorejskih medija mladi dobrovoljci koji su sad spremni za priključivanje vojsci te zemlje su odlučni da "nemilosrdno istrebe ratne fanatike koji pokušavaju poslednjim atomima snage da izbrišu našu socijalističku otadžbinu".

Inače, ova militaristička kampanja dolazi neposredno nakon što je Severna Koreja u četvrtak ispalila interkontinentalnu nuklearnu balističku raketu hvasong-17 i tako odgovorila na zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje, za koje je severnokorejski lider Kim Džong Un rekao da povećavaju napetost u regionu i mogu da dovedu čak i do rata.