Foto: tw/Mary_Shin_

Najmanje devet osoba STRADALO u Iranu u sukobu policije i demonstranata

Svet Autor: K.C. | 13:11 Četvrtak, 22 09 2022 Foto: tw/Mary_Shin_

U višednevnim sukobima između iranskih snaga bezbednosti i demonstranata, koji protestuju zbog smrti 22-godišnje Maše Amani u policijskom pritvoru, poginulo je najmanje devet osoba od izbijanja nasilja tokom vikenda, prenosi agencija AP.

Četvoricu demonstranata u Kurdistanu, njenoj rodnoj provinciji na severozapadu, ubile su antivladine grupe, saopštio je šef pokrajinske policije.

U Kermanšahu, tužilac je objavio da su dvojicu demonstranata ubile opozicione grupe, insistirajući da takvu municiju ne koriste iranske bezbednosne snage.

Tri muškarca povezana sa snagama Basidž, paravojnim krilom Revolucionarne garde koje je zaduženo za unutrašnju bezbednost i druge zadatke takođe su ubijena u sukobima u gradovima Širaz, Tabriz i Mašhad, prenose iranski poluzvanični mediji, čime je broj poginulih na obe strane porastao na devet, navodi AP.

Kako navodi američka agencija, prekidi u radu Instagrama i Votsapa, koje demonstranti koriste da dele informacije o nasilnom suzbijanju protesta, nastavljeni su i danas, a iranske vlasti najverovatnije ometaju pristup internetu prema spoljnom svetu, što je taktika za koju aktivisti ljudskih prava tvrde da Teheran često koristi u situaciji kada se dešavaju nemiri.

Dvadesetdvogodišnja Maša Amini preminula je u petak, četiri dana nakon što su svedoci optužili policajce da su je prilikom hapšenja pretukli, preneo je AP.

Policija je negirala pisanja na društvenim medijima da je Amini pretučena, uz obrazloženje da joj je pozlilo dok je čekala u redu sa ostalim pritvorenim ženama, preneo je Rojters.

Amini je uhapšena u Teheranu, u koji je došla da poseti rodbinu, zbog navodnog nepoštovanja strogih pravila u vezi sa nošenjem hidžaba.

Njena porodica i grupe za ljudska prava, zahtevaju hitnu istragu posle saopštenja policije da je Amini umrla od "iznenadnog" srčanog udara nakon što je privedena.

Smrt Maše Amani pokrenula je proteste u Teheranu i drugim gradovima, gde su okupljeni uzvikivali "smrt diktatoru", misleći na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, navodi AP.

Ove sedmice iranski državni mediji su izvestili o demonstracijama u najmanje 13 gradova, a video snimci na internetu pokazuju da bezbednosne snage ispaljuju suzavac i vodene topove kako bi rasterali demonstrante.

Njena smrt izazvala je oštru osudu SAD, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, navodi AP.