Foto: ig/franciscus

Papa Franja u besedi OSUDIO RAT, siromaštvo i pohlepni konzumerizam

Svet Autor: K.C. | 10:58 Nedelja, 25 12 2022 Foto: ig/franciscus

Poglavar rimokatoličke crkve papa Franja prekorio je sinoć u besedi na večernjoj misi koju je predvodio u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu one koji su zaljubljeni u bogatstvo i moć na račun ugroženih i dece, osudio rat, siromaštvo i pohlepni konzumerizam i podsetio da se Isus rodio u štali.
Franja je inspiraciju za božićne pouke prisutnima kojih je bilo preko 7.000 pronašao u skromnosti Isusovih prvih sati života u jaslama.

"Dok se životinje hrane u svojim štandovima, muškarci i žene u našem svetu, u svojoj gladi za bogatstvom i moći, proždiru čak i svoje komšije, svoju braću i sestre", rekao je poglavar katoličke crkve.

"Koliko smo ratova videli! A na koliko mesta se i danas sa prezirom tretira ljudsko dostojanstvo i sloboda! Kao i uvek, glavne žrtve ove ljudske pohlepe su slabi i ranjivi", rekao je papa Franja i dodao da i ovog Božića svet koji je gladan novca, moći i zadovoljstva ne ostavlja mesta za veliki broj male, siromašne i zaboravljene dece.

"Ne dozvolite da vas savladaju strah, rezignacija ili obeshrabrenje. Isusovo rodjenje u jaslama pokazuje gde se može naći pravo bogatstvo u životu: ne u novcu i moći, već u odnosima i ljudima", poručio je papa u besedi.