Foto: fb/CBS

Preminuo poznati glumac Dejvid Mekalum - Ostaće upamćen po legendarnim ulogama

Svet Autor: K.C. | 11:33 Utorak, 26 09 2023 Foto: fb/CBS

Čuveni škotski glumac Dejvid Makalum preminuo je u 90. godini u bolnici u Njujorku, prenosi CBS.

Mekalum, najpoznatiji po ulozi u špijunskoj seriji iz 60-ih, a kod nas je najprepoznatljiviji po kriminalističkoj seriji „NCIS“ .

- Dejvid je bio darovit glumac i pisac, a voleli su ga mnogi širom sveta. Vodio je neverovatan život, a njegova će zostavština zauvek živeti kroz njegovu porodicu i bezbrojne sate na filmu i televiziji koji nikada neće nestati - piše u saopštenju.

Dejvid Mekalum je postao jedna od najvećih televizijskih zvezda 1960-ih igrajući ruskog špijuna Ilju Kurjakina u filmu „Čovek iz U.N.C.L.E.“, zatim je osvojio novu generaciju obožavalaca u popularnoj seriji „NCIS“ decenijama kasnije.

„Duboko smo tužni zbog smrti Dejvida Mekaluma i privilegovani smo što je CBS bio njegov dom toliko godina. Dejvid je bio nadaren glumac i pisac, i voleli su ga mnogi širom sveta“, objavio je NCIS na društvenim mrežama.

Rođen u Škotskoj, kao sin dvoje muzičara, imao je sedam decenija dugu glumačku karijeru, još od studentskih dana 1950-ih na londonskoj Kraljevskoj akademiji dramske umetnosti, gde je jedna od njegovih drugarica bila buduća zvezda Džoan Kolins.

Karijeru je započeo sporednim ulogama u brojnim britanskim filmovima, uključujući „Noć za pamćenje“ 1958. godine, gde je igrao Harolda Brajda, radio operatera na Titaniku. Privukao je pažnju američke publike svojom malom, ali ključnom ulogom jednog od ratnih zarobljenika koji planira masovno bekstvo iz nemačkog zarobljeničkog logora u klasiku Drugog svetskog rata iz 1963. „Veliko bekstvo“.

Mekalum je takođe gostovao u brojnim američkim TV serijama, a 1964. se pojavio u pilotu špijunske serije „Čovek iz U.N.C.L.E. u kojoj je glumio američki glumac Robert Von. Serija je osmišljena tako da prikazuje Vona kao poletnog Napoleona Soloa, koji se bori protiv zlih agenata THRUSH-a.

Dejvid Mekalum je igrao svog kolegu iz U.N.C.L.E, agenta Ilju Kurjakina. Noseći plavu frizuru Bitlsa i obavijen misterijom i seksipilnošću, brzo je postao hit među fanovima.

Uloga je donela Mekalumu dve nominacije za Emi i status idola pop kulture.

Dejvid Mekalum je najviše glumio u televizijskim serijama, među kojima su britanske serije „Colditz“ i „Sapphire & Steel“, a takođe je gostovao u brojnim popularnim američkim serijama, uključujući „Heart to Heart“, „ Metlok“, „Ubistvo, napisala je“, „Zakon i red“ i „Seks i grad“.

Novi susret sa slavom čekao ga je kada je Mekalum preuzeo ulogu medicinskog istražitelja Donalda „Dakija“ Malarda u vojnoj detektivskoj seriji CBS-a „NCIS“.

Bila je to jedna od najpopularnijih serija na američkoj televiziji tokom 19 godina.

Dejvid Mekalum, koji je rekao da je to njegova „najbolja uloga ikada“, uronio je u tu ulogu studirajući sudsku medicinu, govoreći na konvencijama patologa, pa čak je i prisustvovao obdukcijama.

„Imao sam neverovatan život. Mogu da sedim ovde nedelju dana i pričam o prošlosti i 99,9 odsto će biti pozitivno“, rekao je Mekalum za Miror.

On je preminuo pre dva dana okružen svojom porodicom.