Foto: x/PatogeniP

Protesti u Nemačkoj se nastavljaju - štrajkovi blokiraju zemlju

Svet Autor: M.S. | 09:01 Sreda, 10 01 2024 Foto: x/PatogeniP

Protesti poljoprivrednika i štrajk mašinovođa u Nemačkoj preti da potpuno parališe saobraćaj u zemlji. 

Poljoprivrednici nisu zadovoljni što je nemačka vlada delimično ukinula povećanje poreza na sva poljoprivredna vozila. Posle pokretanja protesta koji će trajati nedelju dana, oni planiraju da traktorima blokiraju najvažnije putne pravce u zemlji.

Uprkos protestima i upozorenjima poljoprivrednika, nemački kancelar Olaf Šolc jasno je stavio do znanja da će subvencije nastaviti da padaju.

Konkretno, poljoprivrednicima su ukinute subvencije za agrarni dizel, a uvedena je taksa na sva poljoprivredna i transportna vozila.

Kada je reč o štrajku mašinovođa, od novembra prošle godine GdL pregovara sa DB o povećanju plata za najmanje 500 evra i smanjenju radnog vremena. Ono što je za DB sporno, pre svega, jeste skraćenje radne nedelje na 35 sati uz punu isplatu zarade. Nedavnu ponudu DB-a o fleksibilnom radnom vremenu GDL je odbacio kao "neozbiljnu".

Štrajk bi trebalo da traje do petka, a Sindikat mašinovođa Nemačke železnice (GdL) trodnevnim štrajkom želi da natera poslodavca na ustupke u tekućim pregovorima o kolektivnom ugovoru.