Foto: tw/KyivPost

Sledeće nedelje prvi sastanak G7 o regulaciji veštačke inteligencije

Svet Autor: K.C. | 09:01 Petak, 26 05 2023 Foto: tw/KyivPost

Sledeće nedelje, zvaničnici Grupe sedam (G7) razvijenih nacija, sastaće se kako bi razmotrili potencijalne rizike koje predstavljaju alati generativne veštačke inteligencije (AI) kao što je ChatGPT.

Na prošlonedeljnom suretu lidera G7, koji uključuje Sjedinjene Države, Evropsku uniju i Japan, dogovoreno je da se ustanovi međuvladin forum pod nazivom Hirošimski AI proces kako bi razmotrili pitanja regulative alata veštačke inteligencije koji se sve brže razvijaju.

„Zvaničnici G7 održaće prvi radni sastanak u vezi sa AI 30. maja na kojem će razmotriti pitanja kao što su zaštita intelektualne svojine, dezinformacije i kako upravljati tehnologijom", najavio je japanski ministar komunikacija Takeaki Macumoto, prenosi Rojters.

Kako se navodi, sastanak se održava u trenutku kada tehnološki regulatori širom sveta procenjuju uticaj popularnih usluga veštačke inteligencije kao što je ChatGPT koju je kreirao OpenAI i podržao Majkrosoft.

Japan, kao ovogodišnji predsedavajući G7, vodiće diskusiju o prilagođenoj upotrebi „generativne AI tehnologije", rekao je Macumoto, dodajući da očekuje da će šefovi država izneti svoje predloge do kraja godine.

Lideri G7 pozvali su na razvoj i usvajanje tehničkih standarda kako bi veštačka inteligencija ostala pouzdana uz naglasak da pravila za digitalne tehnologije poput AI treba da budu u skladu sa zajedničkim demokratskim vrednostima.