Foto: ig/s.v.lavrov

Varnice na sednici Saveta bezbednosti - Zelenski i Lavrov SE OŠTRO SUKOBILI u Njujorku

Svet Autor: K.C. | 07:12 Četvrtak, 21 09 2023 Foto: ig/s.v.lavrov

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sinoć su razmenili oštre reči pred Savetom bezbednosti UN o pravu Moskve na veto kojim ona, po mišljenju Zelenskog, „blokira bilo kakvo rešenje“ sukoba u Ukrajini.

„Nemoguće je zaustaviti ovaj rat jer na sve napore veto stavljaju agresor ili oni koji podržavaju agresora“, insistirao je Zelenski u prisustvu ruskog ambasadora u UN Vasilija Nebenzija.

Šef ukrajinske države pozvao je Ujedinjene nacije da Rusiji ukinu pravo veta u Savetu bezbednosti što je, kao i mesto stalne članice tog tela, ona nasledila od SSSR-a.

Zelenski je govorio o velikoj reformi UN koja je sada neophodna jer „pravo veta u rukama agresora blokira UN“.

Nakon završetka govora ukrajinski predsednik je izašao iz sale Saveta, a u nju je ušao ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i u ime Ruske federacije uzvratio verbalnom paljbom prema ukrajinskoj strani.

Lavrov je odgovorio ukrajinskom predsedniku da je pravo veta „legitiman“ pravni instrument koji ima pet stalnih članica Saveta bezbednosti: SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija i Francuska.

„Upotreba veta je apsolutno legitimno sredstvo predviđeno Poveljom Ujedinjenih nacija sa ciljem da se spreči donošenje odluka koje vode raspadu UN“, istakao je ruski ministar.

Osim odgovora po pitanju veta sila pobednica u Drugom svetskom ratu načelno je govorio protiv Ukrajine koju je još jednom optužio da je donela „rasističke“ zakone protiv Rusa i da je u rukama „neonacista“.

Inače, izmene i dopune Povelje Ujedinjenih nacija moraju biti usvojene na osnovu glasova najmanje dve trećine članova Generalne skupštine, a zatim ratifikovane u dve trećine članica UN, uključujući pet stalnih članica Saveta bezbednosti.