Foto: ig/anabrnabic

Ana Brnabić u Ženevi imala niz bilateralnih susreta

Vesti Autor: K.C. | 19:05 Ponedeljak, 25 03 2024 Foto: ig/anabrnabic

Tokom drugog dana posete Ženevi, predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić, imala je niz bilateralnih susreta, nakon kojih se obratila medijima.

Veoma dobri sastanci danas", istakla je Brnabić.

- Nadam se da ćemo do kraja dana uspeti da završimo dobre poslove za našu zemlju - rekla je. 
Ana Brnabić danas se sastala sa egipatskim kolegom Hanafi Ali Džebalijem nakon čega je istakla da Srbija visoko ceni egipatski stav da ne glasaju za članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Predsednica parlamenta je na Instagramu objavila da je izuzetno ponosna na tradicionalno i iskreno prijateljstvo dve zemlje koje je utemeljeno na, kako je naglasila, uzajamnom poštovanju i najdubljem poverenju.

„Verujem da ćemo na dalje ojačati i ekonomsku i trgovinsku saradnju. Sigurna sam da će saradnja i aktiviranje memoranduma o razumevanju dva parlamenta, o kojoj sam razgovarala sa kolegom dr Hanafi Ali Džebalijem, samo doprineti da ti sveukupni odnosi budu još bolji", navela je Brnabić i dodala da je iskreno zahvalna kolegi na čestitkama za organizaciju EKSPO 2027.

Brnabićeva se ranije sastala i sa predsednicom parlamenta Azerbejdžana, Sahibom Gafarovom, nakon čega je istakla da je dogovoren dalji razvoj saradnje parlamenata i parlamentarnih grupa prijateljstava za koje očekuje da se formiraju u najskorijem roku.

Takođe, Brnabić je imala sastanak i sa predsednikom Svetskog Ekonomskog Foruma (WEF) Borgeom Brendeom.

U nastavku dana planiran je bilateralni susret i sa potpredsednikom Svekineskog Narodnog Kongresa Đie Saom, kao i sa predsednikom Parlamenta Republike Malte Anđelom Faruđom.

Predsednica srpskog parlamenta boravi u dvodnevnoj poseti Ženevi i učestvuje u 148. Skupštini Interparlamentarne unije koja okuplja predstvnike parlamenta iz čitavog sveta.

Interparlamentarna unija predstvalja najstariju i najveću međunaronu parlamentarnu organizaciju, a osnovana je 1889. godine. Broji 180 zemalja članica, a Srbija je njen punopravni član od 1891. godine.