Foto: ig/naplata_putarine

Auto-put Ruma-Šabac ZA SAMO MESEC DANA prešlo više od 350.000 vozila!

Vesti Autor: K.C. | 09:31 Subota, 18 11 2023 Foto: ig/naplata_putarine

Mesec dana otkad je otvoren autoput Ruma-Šabac, ovom deonicom je prošlo čak 352.476. vozila. To je dokaz da je ovo bila najznačajnija infrastrukturna investicija koja je spojila Srem i Mačvu, a ujedno i najkraća saobraćajna veza između Novog Sada i Beograda sa ovim delom zapadne Srbije, ali i Republikom Srpskom. Do nedavno je 600.000 stanovnika sa obe strane Save spajao samo magistralni put, na kome su bile stalne gužve.
Puštanjem u saobraćaj ove važne deonice, novom trasom od Rume do Šapca sada se stiže za svega 15 minuta.

Žitelji ovog dela Srbije su doskora najbolje znali koliko su opterećeni putevi od Šapca do Rume i od Loznice do Šapca. Magistrala koja je korišćena bila je kao jedna ogromna ulica, pa je brzina bila minimalna.

Rekordna infrastrukturna ulaganja dala su novu geostratešku dimenziju opštini Ruma, koja je sada čvrsto pozicionirana na čvorištu najvažnijih puteva u našoj zemlji, a to raskršće puteva je novi podsticaj za ubrazani razvoj.
Auto-put Ruma-Šabac je i dodatni podsticaj za veći broj posetilaca u našem gradu i opštini, jer doprinosi i razvoju turizma", rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica opštine Ruma.

Ona navodi da se do Šapca sada stiže duplo brže, za manje od 15 minuta. Stari lokalni put je bio preopterećen, velika frekvencija vozila, mnogo teretnog saobraćaja, neretko su se dešavale i saobraćajne nesreće, pa je sa novim auto-putem i sama bezbednost svih učesnika u saobraćaju na daleko većem nivou.

Кada sledeće godine bude završena i brza saobraćajnica do Loznice, od Podrinja, preko Rume, do prestonice Srbije će se stizati za nekih sat i 15 minuta. To je veoma značajno za sve, Srem, Mačvu, Podrinje, za celu zemlju", istakla je predsednica opštine Ruma.

Žitelji okolnih sela kroz koja je dnevno prolazilo i do 20.000 vozila, sada su konačno odahnuli. Umesto kroz naselja kamioni idu kroz atare Jarka, Hrtkovaca, Platičeva i Klenka, a izlaz i uključenje na auto-put je uz bočnu rampu na petlji kod Hrtkovaca.

Do Nove godine korišćenje autoputa od Rume do Šapca biće besplatno, a kada od 1. januara krene naplata putarine, cena od Rume do Šapca biće 100 dinara, 270 dinara je za deonicu Beograd -Šabac, a 170 dinara je Beograd-Ruma