Foto: sajam.rs

,,Bašta u srcu grada" - 29. Međunarodni sajam hortikulture BeoPlantFair na Beogradskom sajmu

Vesti Autor: uzvik.rs | 09:05 Četvrtak, 28 03 2024 Foto: sajam.rs

Pod sloganom “Bašta u srcu grada” u halama 2A i 1A i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, od 4. do 7. aprila 2024. god. održaće se - 29. Međunarodni sajam hortikulture BeoPlantFair, koji obogaćuju još tri velike tematske izložbe – 27. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda Darovi prirode, 12. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme MotoPlantExpo i 8. Izložba organske proizvodnje Organic Fest.   Svake godine, BeoPlantFair zaštitni znak prolećnog sajamskog kalendara, donosi spektakl boja, mirisa i kreativnosti. I ovogodišnji sajam obećava nešto posebno - ponudu raznolikog cveća koje pleni i oduzima dah, uz predstavljanje najbolje selekcije izlagača, uzgajivača, kao i predavanja i radionica koje će inspirisati i motivisati sve posetioce da svoje bašte, vrtove i terase učine još lepšim. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je pokrovitelj i jedan od najaktivnijih učesnika i motivatora ove manifestacije.  

Izložbena ponuda obuhvatiće sve oblasti hortikulture - uzgajanje cveća i cvetnog materijala, proizvodnju sadnica i semenskog materijala, voćarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo, gajenje lekovitog bilja, uzgoj i održavanje zelenih površina, mehanizaciju za hortikulturu, zalivne sisteme, plastenike, sredstva za prehranjivanje i zaštitu, pejzažnu arhitekturu…  
Sajam hortikulture pruža mogućnost kupovine direktno od proizvođača, koji će ponuditi bogat izbor sadnica najlepšeg cveća, četinara i ukrasnog bilja, kaktusa i sukulenata, sezonskog cveća, začinskih i aromatičnih biljaka, dok će jedan od izlagača ponuditi preko 200 vrsta bogumila. BeoPlantFair je odlična prilika za sve male proizvođače i domaćinstva da izađu izvan lokalnih tržišta i uspostave nove kontakte u prilog budućih saradnji.  

Promo lice ovogodišnjeg Sajma hortikulture je Dejan Dragićević, prepoznatljiv televizijski autor emisija „Prva bašta Srbije” RTS i Cvetni kutak, Agro TV, koji godinama širi ljubav prema hortikulturi i cveću i prenosi svoje znanje i iskustvo, tokom sajma će posetiocima deliti savete vezane za sadnju različitih biljaka i održavanje zelenila.   Prateći program, kvalitetom i skupom učesnika pratiće izlagačku ponudu na ovoj manifestaciji, i posetiocima ponuditi platformu za promociju najnovijih trendova u svetu vrtlarstva i hortikulture. Udruženje Pejzažnih arhitekata Srbije tradicionalno učestvuje na Međunarodnom sajmu hortikulture, a povodom obeležavanja aprila - meseca pejzažne arhitekture, planiran je okrugli sto sa temom „Dijalogom do očuvanja zelene infrastrukture“. Učesnici okruglog stola biće pejzažne arhitekte koje rade u javnim preduzećima i ustanovana u čijim nadležnostima su javne zelene površine i koji daju uslove za urbanističke planove i tehničku dokumentaciju.  

Još prkatičnih saveta doneće predavanja na teme: Bambusi - Sadnja i održavanje, predavač: Miro Ilić – Garen cerkom; Muškatle - Uzgoj , održavanje i  cvetanje, predavač: Mario Hrenko – Havita firma; Ruže cvetnice, Topalović i Lišćari i četinari - predavač: Dragan Gajić – Lepo Polje.   Tokom Sajma hortikulture BeoPlantFair biće održana izložba „Sve strane cveta“ autorke Naraše Komatine.   I ovog proleća, očekuju vas nezaboravni dani na Sajmu hortikulture, od četvrtka do nedelje 4-7. aprila 2024. uz upoznavanje sa najnovijim trendovima u hortikulturi, savladavanje novih tehnika i razmenu iskustva sa drugim ljubiteljima baštovanstva,   u jedinstvenoj atmosferi koju samo ovaj sajam može da pruži.  

Dobrodošli na BeoPlantFair 2024! Čekamo Vas u “Bašti u srcu grada”!