Foto: ig/uzbbgd

Biciklisti danas u PROTESTNOJ vožnji Beogradom

Vesti Autor: K.C. | 11:18 Subota, 29 06 2024 Foto: ig/uzbbgd

Udruženje „Ulice za bicikliste“ koje okuplja građane koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, zakazalo je za danas popodne na Brankovom mostu preko Save kratku blokadu svih saobraćajnih traka osim „žute trake“ za javni prevoz zbog odluke da se žuta traka na Brankovom mostu od sredine mosta ka Starom gradu ukine za javni prevoz.

Oni traže da se žuta traka ostavi, ali i da se Stari savski most ne ruši, već da se njime dozvoli samo saobraćaj javnog prevoza, pešaka i biciklista.
- Već nekoliko godina saobraćajna policija praktikuje da propušta privatne automobile kroz žutu traku na mostu, a ta loša praksa je sad kulminirala ukidanjem žute trake od polovine mosta u smeru ka Starom gradu.
Da stvar bude još gora, saobraćaj se sa mosta usmerava u tramvajsku traku u Karađorđevoj ulici, koja je doskoro bila rezervisana samo za tramvaje. Smatramo da je ovo posledica loše odluke da se ruši Stari savski most umesto da mu se izgradi alternativa i da će ovakva praksa samo doprineti daljoj ekspanziji automobilskog saobraćaja u gradskom jezgru. Rešenje je da se prednost za javni prevoz ostavi, a da vozači s obzirom na novonastalu situaciju ili biraju druge puteve ili da ne putuju automobilom ako ne moraju – stoji u njihovom saopštenju.

Okupljanje 152. „Kritične mase” čija je tema „Kome smeta žuta traka?” biće od 16.30 časova u Pionirskom parku, a protestna vožnja počinje u 17 sati. Trasa vožnje biciklista kroz Beograd i Novi Beograd je dugačka 12,8 kilometara.
Protest se završava ispod Brankovog mosta, a pred sam kraj učesnici će na mostu simbolično blokirati sve saobraćajne trake osim žute za javni prevoz.