Foto: minrzs.gov.rs

Ćerki Blagoja Jovovića dodeljen SRPSKI PASOŠ! Selaković: Srpski junak i osvetnik jasenovačkih mučenika!

Vesti Autor: K.C. | 17:27 Utorak, 12 12 2023 Foto: minrzs.gov.rs

Ministar Nikola Selaković uručio je danas srpski pasoš i ličnu kartu Mariji Jovović, ćerki Blagoja Jovovića, junaka koji je izvršio atentat na ustaškog poglavnika Antu Pavelića.
Selaković je istakao da je to jedna vrsta istorijske pravde.

Dobro došli kući. Čast mi je što ste vi, kao ćerka Blagoja Jovovića, srpskog junaka i osvetnika jasenovačkih mučenika, uvek bili jedna od nas, a sada ste i formalno državljanka republike. Želim vam da sa ponosom nosite pasoš", rekao je ministar Jovovićevoj dok joj je u Vladi Srbije predavao srpska dokumenta.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je predložio, a Vlada usvojila, da Mariju Jovović prime u državljanstvo Republike Srbije.
Gospođa Jovović je ćerka čoveka neverovatnog ratnog staža, najmlađeg borca Jugoslovenske vojske, koji je pre početka Aprilskog rata, kada su nacističke jedinice izviđale teritoriju naših južnih krajeva, uspeo da likvidira te nacističke izviđače, a za tu svoju hrabrost i odlikovan je sa svojih 19 godina. Učestvovao je u podizanju opštenarodnog ustanka protiv okupatora u Crnoj Gori, pripadao je Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, bio i u pregovaračkoj misiji sa saveznicima na Siciliji. On je čovek koji je, konačno, nakon Drugog svetskog rata, u dogovoru sa prijateljima i saborcima, srpskim emigrantima u Argentini, pokušao likvidaciju nacističkog ustaškog zločinca Ante Pavelića, od čijih posledica je Pavelić kasnije i okončao svoj život", kazao je Selaković.

Blagoje Jovović je, istakao je ministar, postao ikona mladih u Srbiji, a podsetio je i da su po njemu imenovali i ulicu u Beogradu.
Danas imamo i vas, njegovu ćerku, a uveren sam uskoro i vaše dve sestre i brata kao državljane Srbije. Zato što je Blagoje Jovović čovek koji se borio za srpstvo i srpski narod onda kada su neke mračne stranice naše prošlosti bile zaboravljene.
U posleratnoj Jugoslaviji protiv Pavelića nije pokrenuta istraga, niti podignuta optužnicaAli naši ljudi koji su nakon rata izbegli iz Jugoslavije iz političko-ideoloških razloga nisu odustali od toga da zadovolje neku vrstu kosmičke pravde prema stotinama hiljada stradalih Srba, Srpkinja, srpske dece i staraca u sistemu koncentracionih logora Jasenovac, ali na čitavoj teritoriji nacističke tzv. Nezavisne države Hrvatske", kazao je Selaković i naveo da je Jovovićeva došla u Srbiju da bi naučila srpski, na kom sada i razgovaraju.


Napisala je i knjige o ocu kako bi od zaborava otrgla sećanje na neverovatnu ličnost naše istorije i čoveka za koga se decenijama nije znalo ni u Srbiji, ni na prostorima gde živi srpski narod".
- Ovim je ispravljena velika nepravda. Da je tok istorije išao drugačije, vaš otac, siguran sam u to, živeo bi u Srbiji, na našim prostorima, i bio uvaženi građanin. Nažalost, tok istorije je išao u tom smeru da je morao da izbegne u Latinsku Ameriku, ali je i tu delom upisao svoje ime u srpsku istoriju - kazao je Selaković

Ovaj dan poseban je i značajan za porodicu, istakla je Marija Jovović.

- Srpsko državljanstvo nije administrativna procedura, već simboličan čin vraćanja ocu onog što mu pripada - njegovog porekla preko njegove dece. Državljanstvo je i priznanje Blagoju Jovoviću kao jednom od najvećih srpskih heroja, koji će zauvek ostati u srcima srpskog naroda. Čoveku koji je jednog dana napustio svoj lagodan život u gradu Mar del Plata da bi tražio i pronašao u Buenos Ajresu, gde je bio sakriven, Antu Pavelića, najokrutnijeg, krvoločnog diktatora u istoriji i ubicu Srba, Jevreja i Roma u NDH. Sa nama je danas i milion duša, milion izmučenih u NDH, za koje se uvek moramo moliti - kazala je Jovovićeva i zahvalila predsedniku Vučiću, ministru Selakoviću i Republici Srbiji".