Foto: srbija.gov.rs

Dalje jačanje i unapređenje prijateljskih odnosa Srbije i Malavija

Vesti Autor: B.O. | 21:01 Ponedeljak, 20 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Aleksandar Martinović sastao se danas sa ministrom poljoprivrede Republike Malavi Semjuelom Kavaleom i ambasadorom Republike Malavi Džozefom Džon Empingandžirom.

Martinović je tom prilikom uručio predstavnicima Republike Malavi non-paper u vezi pozicije Republike Srbije na Rezoluciju o tzv. genocidu u Srebrenici i izrazio želju da Vlada Republike Malavi glasa protiv Rezolucije o tzv. genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Ministar je istakao da srpski narod ne može biti kolektivno optužen za genocid, a Srbija je životno smo zainteresovana za mir u regionu i usvajanje rezolucije bi predstavaljalo korak unazad i dovelo do novih tenzija i potencijalnih konflikata koji nikome nisu potrebni.

Kao narodu koji vekovima poštuje tradicionalne hrišćanske vrednosti i neguje suživot sa svima, usvajanjem rezolucije bi se stavila neizbrisiva i neopravdana ljaga na sve prošle i buduće generacije, naglasio je ministar.

On je dodao da bi žig genocida, koji bi bio stavljen na srpski narod usvajanjem rezolucije, predstavljao kršenje međunarodnog prava, stvorio tenzije u regionu, te srpski narod vratio u prošlost.

Tokom susreta potvrđena je opredeljenost za dalje jačanje i unapređenje veoma dobrih i tradicionalno prijateljskih odnosa dveju zemalja.

Takođe, razmatrani su dalji pravci bilateralne saradnje, kao i mogućnosti i potencijali u oblasti poljoprivrede od zajedničkih interesa.

Martinović je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za dalje unapređenje saradnje zemalja regiona i jačanje stabilnosti na dobrobit svih građana, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.