Foto: Ig/buducunostsrbijeav

Predsednik Vučić odao poštu žrtvama Jasenovca: Moramo da sačuvamo naš narod od daljih sukoba

Vesti Autor: B.O. | 12:47 Nedelja, 01 05 2022 Foto: Ig/buducunostsrbijeav

Polaganjem venaca uz prisustvo velikog broja državnika počela je državna ceremonija povodom Dana sećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac i njegovog najvećeg stratišta Donja Gradina. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministri Aleksandar Vulin i Darija Kisić Tepavčević, kao i predsednik Skupštine Ivica Dačić poklonili su se žrtvama na grobnom polju "Topole".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuo je, u obraćanju u spomen-području "Donja Gradina", da moramo da sačuvamo naš narod od daljih sukoba i da moramo sačuvati mir.

"Naše je da ne ugrožavajući bilo čije teritorijalne integritete čuvamo sebe, da čuvamo srpski rod, da se ponosimo srpskim rodom i da nam više niko nikada, da ne dozvolimo da nam zabrane da se dičimo srpskim prezimenima", rekao je Vučić.

Venac i cveće su položili i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

U Jasenovcu i Donjoj Gradini ubijeno je više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja, prema podacima Međunarodne komisije za istinu o tim logorima.