Danas IZBORI za Skupštinu Beograda i u još 14 gradova i 74 opštine

Vesti Autor: K.C. | 04:30 Nedelja, 02 06 2024

U Srbiji se danas održavaju izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i u još 14 gradova i 74 opštine i gradske opštine.

Biračka mesta otvaraju se u 7, a zatvaraju u 20 časova, do kada traje i izborna tišina.

Na izborima za Skupštinu grada Beograda učestvovaće 14 lista, koliko i za Skupštinu Novog Sada, a u Nišu ima 11 lista.

Izbori će pored ova tri grada biti održani u još 12 gradova: Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

U Beogradu se bira 110 odbornika Skupštine grada kao i odbornici u 17 gradskih opština.

U glavnom gradu upisano je 1.602.150 birača koji će moći da glasaju na 1.265 biračkih mesta.

Gradska izborna komisija Beograda proglasila je 14 izbornih lista koje će se naći na glasačkom listiću za Skupštinu grada.

U Beogradu će izbori biti održani i u 17 gradskih opština.

Na Čukarici će na glasačkom listiću biti tri izborne liste, na Novom Beogradu šest, Paliluli tri. U Rakovici je proglašeno pet izbornih lista, na Voždovcu šest, a na Vračaru će se takmičiti osam izbornih lista.

U Zemunu je proglašeno devet izbornih lista, u Starom Gradu sedam, na Savskom vencu pet, Zvezdari sedam, Barajevu tri, Grockoj pet, Lazarevcu sedam, Mladenovcu pet, Obrenovcu tri, Sopotu pet, a Surčinu četiri.

Za praćenje beogradskih izbora prijavljen je 1.581 domaći i 156 stranih posmatrača.

Za 78 odbornika Skupštine Novog Sada sutra će moći da glasa 339.225 građana sa pravom glasa na 222 biračka mesta, a takmičiće se 14 lista.

Prema Zakonu o lokalnim izborima, izborna komisija u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta treba da donose i objavi ukupan izveštaj o rezultatima izbora koji pored broja birača koji je izašao na izbore i koji su glasali sadrži broj glasova koji je dobila svaka izborna lista kao i broj mandata.

U raspodeli mandata mogu da učestvuju samo izborne liste koje su dobile najmanje tri odsto glasova od broja birača koji su glasali, dok taj cenzus ne važi za manjinske liste.

Izbori se neće održavati u 64 grada i opštine gde su održani u decembru prošle godine.