Foto: spc.rs

Danas je POKROV PRESVETE BOGORODICE

Vesti Autor: K.C. | 06:04 Petak, 14 10 2022 Foto: spc.rs

Crkva od najstarijih vremena proslavlja Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćana.

Praznikom Pokrova Presvete Bogorodice SPC i njeni vernici proslavljaju duhovno pokroviteljstvo, posredovanje i zastupništvo pred Bogom, koje dobijamo usled velikog milosrđa i ljubavi Presvete Bogorodice prema nama.

Pokrov Presvete Bogorodice spada u ženske praznike i veruje se da će Bogorodica ženama uslišiti želju koju su poželele na ovaj veliki dan.
Veruje se da žene treba da budu posebno pažljive i da ne rade nikakve teške fizičke poslove. Takođe, veruje se da bi svaka devojka trebalo da se pomoli ovoj svetici kako bi jednog dana zatrudnela i odgajala decu u zdravlju i sreći.

Pokrov Presvete Bogorodice je ustanovljen u spomen blagoslovenog događaja u 10. veku (911. godine), za vreme vizantijskog cara Lava Mudrog, u carigradskom hramu Vlaherni. Mnoštvo naroda se sabralo na molitvu za spas otadžbine i otklanjanje ratne opasnosti od Saracena.

U četvrti čas bdenja, iznad sabranog vernog naroda pojavila se Presveta Bogorodica sa raširenim omoforom (pokrivač) na rukama, kao da pokriva sav narod. Sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Preklonivši kolena, Ona se dugo molila, zalivajući suzama svoje bogoliko i prečisto lice. Sveti Andrej videvši to javljanje Presvete Bogomajke pokaza rukom svom učeniku, blaženom Epifaniju, i upita ga: "Vidiš li, čedo moje, Caricu sveta kako se moli za sav svet?" Odgovori Epifanije: "Vidim,  oče sveti, kako je pokrila svojim časnim pokrovom, koji je svetliji od munje, sav narod koji je u hramu!ˮ
To pojavljivanje Majke Božije i njen zaštitnički gest su bili jaka moralna podrška za Grke pa su Saraceni bili potisnuti i poraženi.
Nakon tih događaja ustanovljen je praznik Pokrova Presvete Bogorodice.

Ovaj praznik je hramovna slava više hramova SPC, između ostalih i Pećke Patrijaršije.