Foto: unsplash.com

Danas se slavi USKRS po gregorijanskom kalendaru

Vesti Autor: K.C. | 05:00 Nedelja, 31 03 2024 Foto: unsplash.com

Hrišćani širom sveta koji vreme računaju po gregorijanskom kalendaru proslavljaju najveći hrišćanski praznik - uskrsnuće Isusa Hrista, a u Beogradu je sinoć održano Uskršnje bdenje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, slave danas katolici, protestanti, anglikanci, kao i brojne manje crkve.
Uskršnje slavlje za vernike označava kraj Velikog posta.
Prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove.

Molitve, procesije, obredne vatre, praznično spravljena jela i kolači te njihov blagoslov u uskrsnoj korpi, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pesme u slavu Uskrsa - sve su to tradicionalni i nezaobilazni delovi današnjeg praznika i deo su narodnih običaja za Uskrs.Tradicionalna uskrsna jela su razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuvana šunka i šunka pečena u hlebu s mladim lukom, renom i rotkvicama, kuvana kokoška s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.

U ranohrišćansko doba Uskrs se slavio svake nedelje, a od sredine II veka Hristovo uskrsnuće počelo je da se slavi jedanput godišnje. Praznik Uskrsa slavi se u prvu nedeljju nakon prvog prolećnog punog meseca.

U Beogradu na Uskrs bogosluženja će biti u Katedrali Uznesenja Blažene Đevice Marije u 11.00 sati a predvodiće je Nuncij. U Konkatedrali, župe Krista Kralja, mise su u 10.00 i 18.00 a 11.30 na engleskom - Blagoslov jela biće nakon mise u 10.00 sati.

I u drugim crkvama u Beogradu, Zemunu i širom Srbije biće služene uskršnje mise.