Foto: manastirtumane.org

Danas SPC slavi praznik SVETIH ZOSIMA i JAKOVA TUMANSKIH

Vesti Autor: K.C. | 07:19 Sreda, 21 08 2024 Foto: manastirtumane.org

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih.
Za njihov dan u pravoslavnom kalendaru uzima se 21. avgust, kao datum kada je 1992. godine usvojena odluka Sabora SPC da se među srpske svece unesu imena devetorice Sinaita, među kojima i Zosim Tumanski. Naziva se ujedno i Zosimom Sinaitom, jer pripada grupi monaha isihasta koji su u vreme kneza Lazara naselili Srbiju.

Posebno svečano biće u manastiru Tumane, gde u 8.30 počinje Sveta arhijerejska liturgija, a blagosiljanje slavskog kolača u 10 časova.

Sveti Zosim tumanski bio je veliki molitvenik i duhovnik. Pripada grupi monaha isihasta, poznatih pod imenom Sinaiti, koji su u vreme kneza Lazara, naselili Srbiju.

O njegovom životu nema sačuvanih istorijskih podataka. Po predanju živeo je sam u kamenoj pećini isposnici kod današnjeg manastira Tuman.

Po predanju, nehotice ga je, prilikom lova, ustrelio Miloš Obilić.
Tako teško ranjenog Miloš ga je poneo u svoj dvor u mestu Dvorište da mu se ukaže pomoć. Starac Zosim, osećajući svoj kraj reče Milošu: „Tu mani i ostavi me da tu umrem.”
Na mesto gde starac izdahnu Miloš ga sahrani i nad grobom podiže crkvu, odnosno manastir koji se i danas zove Tuman.
Mošti prepodobnog Zosima nalaze se u crkvi manastira Tuman i otkrivene su 8. avgusta 1936. godine.

Prepodobni Jakov, rođen je kao Radoje Arsović 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice.

Stekao je dva doktorata u Francuskoj, ali ga je jednom prilikom dotakla blagodat Božja.
Napustio je službu i svetovni život, pa je uz vladiku Nikolaja započeo svoje podvizavanje u manastiru Žiča. Kao iskušenik prošao je sva monaška poslušanja.
Izuzetno skroman i ćutljiv, stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Prebijen je do smrti 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju sahranjen je u manastiru Tumane. Mošti su mu otkrivene 21. oktobra 2014. godine.

Praznik svetih Zosima i Jakova tumanskih svečano se obeležava danas u manastiru Tumane, gde se očekuje na desetine hiljada vernika.
U letopisu manastira Tumane, gde se čuvaju njihove mošti, zapisani su mnogi slučajevi čudesnih isceljenja – od karcinoma, leukemije, nečistih sila, bezdetnosti… Svetitelji se do danas javljaju onima koji ih usrdno mole darujući mir, blagoslov i utehu.

Danas narod sa mnogih strana pritiče, moleći od svetitelja leka svojim bolestima i izbavljenje od nevolja. Arhimandrit Dimitrije Plećević, iguman manastira Tumane, ističe da poslednjih godina manastir zauzima važno mesto u našoj crkvi, ističući da hiljade ljudi pohode manastir kako bi se pomolili nad moštima svetaca.