Foto: decani.org

Danas su DUHOVI - Praznik Svete Trojice

Vesti Autor: K.C. | 06:11 Nedelja, 12 06 2022 Foto: decani.org

Danas se praznuju Duhovi, ili Trojice, praznik koji se smatra rođendanom crkve. Praznuju se 50. dana posle Pashe, Vaskrsa, pa se zovu i Pedesetnica. Ovaj hrišćanski praznik odgovara jevrejskom prazniku Pedesetnice, koja se svetkovala isto u 50. dan posle Pashe. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. 

Prvi dan Duhova ili pedesetnice posvećen je jevanđeljskom događaju - silasku Svetog Duha na apostole, Hristove učenike. Hramovi se ukrašavaju zelenilom, a pod se prekriva travom i grančicama od kojih se, u toku molitve, u hramovima pletu venčići. U vreme stare Crkve zelenilo se unosilo i u kuće - ovaj običaj je prešao u hrišćansku crkvu iz stare judejske prakse kad su u slavu primanja Sinajskog zakonodavstva, koje je bilo dato pod vedrim nebom, ukrašavane sinagoge i kuće grančicama.

Trojica je jedan od najveličanstvenijih hrišćanskih praznika još iz apostolskog vremena. Bogosluženja na Pedesetnicu se odlikuju večernjom službom, koja se služi u nastavku Liturgije, kao spomen na to što su se apostoli odmah razišli po svetu da propovedaju novu nauku; na njoj se čitaju molitve sv. Vasilija Velikog, u kojima se Crkva moli za darivanje Duha blagodati, za isceljenje telesnih i duševnih tegoba, i da nas one sve udostoji Carstva nebeskog.

Kao što je javljanje Boga na Sinaju bio rođendan jevrejskog naroda, tako je i silazak Svetoga Duha na apostole rođendan hrišćanske Crkve – istog dana, posle propovedi apostola Petra, obraćeno je u Hristovu veru tri hiljade ljudi  Za događaj Pedesetnice je usko vezan doživljaj glosolalije - po obećanju Hristovom, u pedeseti dan po vaskrsenju i deseti po vaznesenju, spustila se blagodat Svetog duha na učenike sina Božjeg. Oni su potom progovorili mnoge jezike koje do tada nisu znali i krenuli po celom svetu da propovedaju reč gospodnju.

Svetom Duhu vernici upućuju svakodnevnu molitvu, priziva se pri krunisanju vladara, svim rukopolaganjima, na početku arhijerejskog sabora, na krštenju u crkvi...

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, proglasilo je Duhove za dan MUP-a i dan policije, koji se obeležava u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska žandarmerija 15.juna, na Duhove (Trojice), odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur-česme, kao i u naredna dva dana tokom turskog bombardovanja Beograda.
U mnogim mestima Šumadije i u drugim krajevima Srbije, tog dana je prolazila povorka krstonoša. U pojedinim mestima litija iz hrama ide i danas do polja i vinograda.
Duhovi su u pojedinim porodicama krsna slava kao i slava nekoliko mesta u Srbiji, među kojima su Kraljevo, Kruševac,Trstenik, Požarevac, Lazarevac... Takođe, Duhovi su i esnafska slava trgovaca.

Foto: spc.rs