Foto: beograd.rs

Delegacija Beograda na Međunarodnom forumu opština zemalja BRIKS-a

Vesti Autor: K.C. | 16:47 Četvrtak, 29 08 2024 Foto: beograd.rs

Delegacija Grada Beograda, koju čine zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović, odbornik Skupštine Grada Beograda Stefan Srbljanović i predsednik opštine Čukarica Nikola Arnautović, boravi u Moskvi na Međunarodnom formu opština zemalja BRIKS-a.

Vesna Vidović je zahvalila Vladi Moskve na pozivu za učešće u forumu i mogućnosti razmene ideja i iskustava sa predstavnicima gradova i regiona zemalja BRIKS-a i njihovim partnerima.

– Tokom posete imali smo priliku da se sastanemo sa Sergejem Čerjominom, ministrom u Vladi Moskve i šefom Departmana za spoljno-ekonomske odnose i međunarodne veze Grada Moskve, te da u jednom prijateljskom i otvorenom razgovoru spomenemo dalju saradnju Beograda i Moskve, kao i primere dobre prakse. Posetili smo Multifukncionalni centar „Moj dokument” u kom građani Moskve mogu na jednom mestu pribaviti sva potrebna dokumenta, izvaditi ličnu kartu, registrovati automobil, podneti zahtev za ostvarivanje različitih prava građana i sve druge usluge za koje bi inače morali ići u svaku ustanovu posebno. Verujem da bi uspostavljanje takvog servisa i kod nas olakšalo svakodnevni život građana. Razgovarali smo i na temu razmene kako medicinskog tako i vaspitno-obrazovnog kadra u cilju što bolje edukacije i usavršavanja – rekla je ona i podsetila da Beograd i Moskva dugo godina neguju dobre odnose, te da veruje da će tako biti i u budućnosti.

Vesna Vidović je na kraju zvaničnog obraćanja iskoristila priliku da na forumu promoviše najznačajniji projekat za koji je Srbija uspela da se izbori na međunarodnoj sceni.

– Beograd će biti domaćin specijalizovane izložbe EKSPO 2027 od 15. maja do 15. avgusta 2027. Ovaj događaj će biti idealna prilika za razmenu iskustava, kao i za svaku zemlju učesnicu da se predstavi pod našim sloganom „Igraj za čovečanstvo. Radujemo se, pozdravljamo vas i očekujemo u našem prelepom gradu za EKSPO 2027 u Beogradu – zaključila je zamenica gradonačelnika Beograda.

Prema rečima predsednika opštine Stari grad Radoslava Marijanovića, veoma je korisno bilo da od predstavnika jedne značajne i velike prestonice kao što je Moskva čuju i vide na koje načine je moguće unaprediti rad opština i više ih približiti građanima.

– Neke beogradske opštine već imaju potpisane protokole o saradnji sa opštinama Grada Moskve i verujem da će i Opština Stari grad uskoro ostvariti takav vid zvanične saradnje – izjavio je Marjanović.

Ideja međunarodne međuopštinske integracije podrazumeva i kreiranje inovativnih platformi za kontinuirani dijalog između gradova i regiona partnera BRIKS-a, a cilj ovog događaja je traženje novih rešenja i alata koji doprinose povećanju nivoa interakcije, saradnje i ekonomskog razvoja regiona. Primeri takvih inicijativa uključuju stvaranje radnih grupa, međunarodne deklaracije o saradnji i zajedničke projekte u različitim oblastima. Različiti sporazumi zaključeni između megagradova pomažu u razmeni tehnologija i najboljih praksi urbanog upravljanja. Ove inicijative omogućavaju gradovima i regionima da rade na zajedničkim ciljevima koji doprinose društveno-ekonomskom razvoju i poboljšanju kvaliteta života.

Cilj Međunarodnog foruma opština BRIKS-a jeste promovisanje saradnje učesnika u međuopštinskim integracijama. Glavne teme su održivi razvoj i razmena najboljih praksi u vezi sa pitanjima iz socijalne sfere, ekologije, saobraćaja, informacionih tehnologija, veštačke inteligencije, urbanog planiranja, kao i iz oblasti ekonomske, investicione, turističke i kulturne saradnje između opština sa ciljem ojačavanja strateškog partnerstva.