Foto: ig/mali_sinisa

Odluka o MINIMALCU sledećeg četvrtka, Vlada predlaže 47.154 diinara

Vesti Autor: K.C. | 12:49 Četvrtak, 07 09 2023 Foto: ig/mali_sinisa

Donošenje odluke o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu, je bila glavna tačka dnevnog reda na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta.

Odluka o iznosu minimalne cene rade u Srbiji za sledeću godinu biće doneta na sednici Vlade Srbije 14. septembra, a predlog vlade jeste da se minimalac poveća za 17,8 odsto i iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije rekao da će cena radnog sata od 1. januara biti povećana sa 230 na 271 dinar i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 21. 712 na 25.000 dinara. Predstavnici sindikata tražili su 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

Ispred Vlade Srbije sednici su prisustvovali ministri za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, za finansije Siniša Mali i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Sindikate su predstavljali predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, koji je i predsedavao sednicom, UGS Nezavisnost predsednica Čedanka Andrić, a Uniju poslodavaca Srbije predsednik Miloš Nenezić i počasni predsednik Nebojša Atanacković.