Foto: Pixabay

Dodeljena sredstva za razvoj infrastrukture u šest lokalnih samouprava

Vesti Autor: B.O. | 16:24 Ponedeljak, 01 07 2024 Foto: Pixabay

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić potpisao je danas sa predstavnicima šest lokalnih samouprava ugovore o bespovratnoj dodeli sredstava u okviru projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava – „LIIDˮ.

Vesić je ugovore o dodeli bespovratnih sredstava potpisao sa predstavnicima Novog Sada i opština Svrljig, Novi Bečej, Ljubovije, Bajina Bašta i Odžaci.

Ministar je u izjavi novinarima rekao da je ukupna vrednost devet projekata 5,9 miliona evra i da su ovakvi projekti najbolji primer kako treba ravnomerno i održivo razvijati zemlju, stvarajući pritom najpovoljnije uslove za bolji život svih građana.

On je naveo da je održivi lokalni razvoj i neprestani rad na obnovi i izgradnji infrastrukture ključni faktor rasta životnog standarda građana.

Vesić je objasnio da je do danas potpisano osam sporazuma o bespovratnoj dodeli sredstava, sa osam jedinica lokalnih samouprava, i to za realizaciju 16 projekata, ukupne investicione vrednosti 12,5 miliona evra.

On je precizirao da će se u Novom Sadu graditi biciklistička staza, u Svrljigu će se urediti sportski kompleks, a u Odžacima, Novom Bečeju, Ljuboviji i Bajinoj Bašti gradiće se i rekonstruisati ulice, parkirališta i pešačke staze.

On je naveo da projekat LIID predstavlja jedinstvenu zamisao vlasti u Srbiji i njenih partnera, Svetske banke i Francuske agencije za razvoj (AFD), kojima je iskazao zahvalnost na neprestanom zalaganju u procesu analize i odobrenja projekata.

Vesić je naveo da će ukupno 145 lokalnih samouprava na teritoriji Srbije dobiti novac kroz projekat LIID, dodavši da ideje projekata koji rešavaju lokalna infrastrukturna pitanja biraju same lokalne samouprave.

Ministar je ukazao na to da je za ovaj projekat, zajedno sa partnerima, odvojeno 265 miliona evra za lokalne samouporave.