Foto: srbija.gov.rs

Drugi srpski ustanak jedan od najvažnijih događaja u novijoj srpskoj istoriji

Vesti Autor: B.O. | 17:11 Utorak, 23 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković predvodio je danas državnu ceremoniju obeležavanja 209-godišnjice izbijanja Drugog srpskog ustanka, u okviru spomen-kompleksa Drugi srpski ustanak u Takovu kod Gornjeg Milanovca.

Selaković je u obraćanju istakao da današnji dan predstavlja jedan od najvažnijih datuma u novijoj srpskoj istoriji, naglasivši da Srbija slavi svoje pretke, koji su pre 209 godina smogli snage da se okupe na narodnom zboru u Takovu i nastave borbu protiv Turaka započetu 11 godina ranije.

On je ukazao na činjenicu da je vođa ustanka knjaz Miloš Obrenović bio aktivni učesnik Prvog srpskog ustanka, prekaljeni i više puta ranjavani vojskovođa, ali i neko ko je u najtežem trenutku prilikom sloma ustanka ostao uz svoj narod.

Sve ovo i još mnogo toga, govorilo je o tome da je na čelo naroda došao čovek koji je vanredno dobro umeo da čita znakove pored puta, iako ga je istorija zapamtila kao nepismenog. Rešenost za borbu, želja za slobodom, velika junaštva i lični primeri požrtvovanja odlikuju Drugi srpski ustanak i svrstavaju ga u jedan od najvećih i najvažnijih događaja naše istorije, ocenio je Selaković.

Ministar je istakao da je srpski narod u Drugom srpskom ustanku položio ispit zrelosti u novom veku, kada se pokazalo da smo ozbiljno učili na greškama iz prošlosti i da ih nismo ponavljali, sve zahvaljujući vođi knjazu Milošu Obrenoviću.

Prema njegovim rečima, Miloš je vanredno vešto umeo da sagledava stvari iz unutarpolitičkog i spoljnopolitičkog ugla i da u svemu nađe ugao gledanja u korist Srbije i srpskog naroda.

Pored toga što na ovaj dan praznujemo značajnu istorijsku godišnjicu, što ga kao svoj dan obeležava i Vojska Srbije, uvek treba da se  preispitamo koliko smo svesni nasleđa Miloševog, čija je glavna poruka i pouka sadržana u bespoštednom i posvećenom delanju za narod i neprestanom građenju države, dodao je ministar.

On je rekao da Srbija danas, imajući Miloša Velikog za uzor, jača svoju poziciju, krči siguran put budućim pokoljenjima i sve svoje bitke vodi najpre mudrošću i umećem svog državnog rukovodstva na čelu sa predsednikom Republike.