Foto: srbija.gov.rs

EKSPO 2027 velika šansa za dalji ekonomski rast

Vesti Autor: M.S. | 21:58 Sreda, 26 06 2024 Foto: srbija.gov.rs

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je plan EKSPO 2027 naš novi izvor rasta, poručivši da ćemo ga maksimalno iskoristiti kako bismo došli do očekivanih 100 milijardi evra BDP-a te godine.

Mali je, povodom godišnjice od dobijanja organizacije prestižne manifestacije u kojoj se Srbija takmičila sa Amerikom, Španijom, Tajlandom, Argentinom, rekao da je Ekspo velika šansa da se naša zemlja predstavi na najbolji način i da doprinese daljem ekonomskom rastu.

On je, gostujući na Televiziji „Pink“, istakao da su novi izvori rasta najveći problem svih zemalja, a da Srbija to uspešno radi, što potvrđuju i reči direktorke MMF da je Srbija i na globalnom nivou svetla tačka.

Sa Ekspom i jasno definisanim ciljevima ekonomske politike Srbija vuče prave poteze, jer sudeći po pokazateljima, dobro stojimo u uslovima neverovatne nestabilnosti, rekao je Mali i dodao da će EKSPO 2027, uz plan „Skok u budućnost - Srbija 2027“, aktivirati 323 projekta u celoj Srbiji, ukupne vrednosti 17,8 milijardi evra.

Prvi potpredsednik Vlade je ocenio da će 2027. godine Srbija biti centar sveta, jer će se na EKSPU predstaviti više od 120 zemalja, a očekuje se više od tri miliona posetilaca.

On je ukazao na to da je u prvom kvartalu ove godine srpski BDP porastao 4,7 odsto, što je, kako je rekao, najbolji rezultat u Evropi.

U Surčinu niče novi grad, nasipa se zemlja, šipovi za Ekspo kompleks su postavljeni, a sada se postavljaju i za Nacionalni stadion. Takođe, na jesen počinje izgradnja 1.500 stanova, a potom i akvatik centra, tematskih parkova i tako dalje, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, sve to je rezultat odgovornog upravljanja ekonomskom politikom budući da je 2012. godine srpski BDP iznosio tek 33 milijarde evra, nezaposlenost je bila 25,9 odsto, prosečne plate 330 evra, penzije 202 evra, a minimalna zarada 15.700 dinara.

Cilj je da do 2027. prosek plata dostigne 1.400 evra, a penzija i minimalne zarade 650 evra. Uspeli smo da nezaposlenost spustimo na 9,4 odsto, uz dalji trend smanjenja, i da postignemo istorijski visok nivo zaposlenosti, budući da više od 2,3 miliona ljudi u Srbiji radi i plaća poreze i doprinose, predočio je Mali.