Foto: srbija.gov.rs

Formalizovana odluka o učešću JICA u izgradnji RHE Bistrica

Vesti Autor: B.O. | 16:50 Utorak, 07 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa glavnim predstavnikom kancelarije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) na Balkanu Masahirom Uekijem o finansiranju i izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica, najvažnijeg projekta u energetskom sektoru, koji je prepoznat i u planu Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Đedović Handanović je istakla da je danas dobijena zvanična potvrda da je Vlada Japana, na čelu sa Ministarstvom spoljnih poslova, nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije, formalizovala odluku o učešću JICA u izgradnji RHE Bistrica, prve reverzibilne hidroelektrane koju ćemo graditi posle više od tri decenije.

Ministarka je navela da je ova hidroelektrana, kapaciteta 628 megavata, važna za balansiranje i skladištenje energije, posebno zbog obezbeđivanja dovoljno električne energije u narednom periodu, dodavši da će do kraja godine biti završena priprema tehničke dokumentacije, kako bi sledeće godine počeli izvođenje pripremnih radova.

Masahiro Ueki je izrazio želju da se saradnja Srbije i Japana u energetskom sektoru uspešno nastavi i u narednom periodu, posebno zbog velikog značaja RHE Bistrica za sigurnost snabdevanja i dekarbonizaciju energetskog sektora u Srbiji.

Na sastanku je konstatovano da su završeni Idejni projekat i Studija izvodljivosti, dok je u toku priprema prostornog plana područja posebne namene, studije o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i studije o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara za projekat reverzibilne hidroelektrane Bistrica.