Foto: ig/buducnostsrbijeav

INCIDENTI na protestu PRORUSKIH grupa ispred Predsedništva Srbije - Vučić: "Postoje oni koji su umislili da NASILJEM MOGU NEŠTO DA URADE"

Vesti Autor: K.C. | 22:06 Sreda, 15 02 2023 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Nakon večerašnjeg protesta pojedinaca i grupa koji su ispred Predsedništva Srbije organizovali skup protiv politike državnog rukovodstva u vezi sa Kosovom i Metohijom, na kome je došlo do incidenata i sukoba sa policijom, kao i iznošenja izrazito uvredljivih parola i pretećih poruka predsedniku Srbije, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da postoje oni koji su umislili da mogu nasiljem nešto da urade. Vučić je istakao da ne zna "da li su proruski, ali da zna da su antisrpski, jer sve rade protiv svoje države i svog naroda".

Tokom govora organizatora skupa provejavale su poruke podrške Rusiji, antievropske parole, kao i poruke koje su najviše državne rukovodioce Srbije prozivale za nacionalnu izdaju, bilo je poziva na ostavku predsednika Srbije, za izdaju je prozivan i direktor BIA Aleksandar Vulin, ali čule su se i reči koje se mogu oceniti i kao direktne pretnje nasiljem.

,,Moja poruka građanima je da ne brinu, da će država obezbediti mir i bezbednost za sve njih," istakao je predsednik Vučić komentarišući večerašnja dešavanja u Beogradu.

,,Analizirali smo stanje reda i mira, stvari su pod kontrolom, ljudi mogu da budu mirni," rekao je Vučić.

Istakao je da država neće dozvoliti bilo kojim nasilnicima i estremistima, bilo sa koje strane, da ugrožavaju integritet i ustavni poredak Srbije. "Nadležni državni organi preduzeće mere, a svi koji su pretili ubistvima odgovaraće pred nadležnim državnim organima", rekao je predsednik.

Država će reagovati veoma odgovorno, oni koji misle da mogu da sruše državu pretnjama, lažima, sa puškom, svojim vezama u nekoj stranoj zemlji, pravdajući to velikim patriotizmom, ti da pobede Srbiju ne mogu, zaključio je predsednik Vučić.

Premijerka Ana Brnabić poručila je večeras učesnicima protesta desničara ispred zgrade Predsedništva da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zbog stabilnosti Srbije, štiti i njih, iako mu oni prete ubistvom i gaze srpsku zastavu.

Brnabić je na svom Tviter nalogu napisala da bi, da nije tako, učesnike skupa večeras dočekale desetine hiljada članova Srpske napredne stranke.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da je jasno da je pripreman i organizovan pokušaj državnog udara i zahteva od nadležnih organa da preduzmu sve mere.

"Jasno je da je danas i večeras pripreman i organizovan pokušaj državnog udara, ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučica i nasilnog preuzimanja vlasti”, rekao je Dačić za Tanjug.

On je poručio da zahteva od nadležnih državnih organa da hitno preduzmu sve mere za zaštitu ustavnog poretka i javnog reda i mira.