Foto: srbija.gov.rs

Institut ekonomskih nauka bitan za razvoj nauke i ekonomije u Srbiji

Vesti Autor: M.S. | 11:58 Četvrtak, 04 04 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović posetila je Institut ekonomskih nauka, gde je razgovarala sa direktorom Jovanom Zubovićem, Upravnim odborom, Naučnim većem i istraživačima.

Begović je istakla da su tom prilikom sagledani potencijali tog instituta, koji se bavi analizama i predlozima za javne politike u oblasti ekonomije, uz ocenu da je ova naučnoistraživačka ustanova važna za razvoj naše nauke, ali i ekonomije.

Ona je navela da se Institut ekonomskih nauka bavi i inovacijama, što često nije slučaj sa institutima iz oblasti društvenih nauka, kao i da planira otvaranje „spin-off” kompanije, što je rezultat strateškog razmišljanja.

Prema njenim rečima, ovaj institut u kontinuitetu donosi petogodišnje strategije i programe, uključujući i programe razvoja podmlatka, odnosno mladih istraživača i novog kadra.

Zubović je naveo da je ovaj susret bio prilika da istraživači čuju šta su ambicije Ministarstva, ali i da se ono upozna sa strategijom Instituta, koji je angažovan na obezbeđenju uslova za deponovanje primarnih podataka za istraživače, pre svega za društvene nauke.

Imamo i kontinuiranu saradnju vezanu za analizu efekata nauke i za potencijalno ocenjivanje uspešnosti i kvaliteta rada istraživača u Srbiji, istakao je direktor Instituta.

On je napomenuo da su rezultati ostvareni tokom poslednjih nekoliko godina plod dugogodišnjeg rada svih istraživača, posebno onih koji su učestvovali u kreiranju strategije, što je i potpuno u skladu sa novim planovima Ministarstva, koje podržava izvrsnost i relevantnost naučnih istraživačkih radova.

Institut je osnovan 1958. godine kao neprofitna naučnoistraživačka ustanova, koja se bavi istraživanjima i analizama iz oblasti makroekonomije, mikroekonomije, međunarodne ekonomije, razvoja konkurentnosti, studijama domaćeg i svetskog tržišta, kao i obrazovanjem iz oblasti savremene poslovne ekonomije, rukovođenja ljudima, menadžmenta, finansija i računovodstva.

Ova naučna ustanova ostvaruje saradnju sa više od 30 inostranih i 20 domaćih naučnih i akademskih institucija.

Poseta je sprovedena kao deo šireg plana za posetu institutima u Republici Srbiji, sa ciljem upoznavanja sa njihovim planovima i vizijama u poslovanju, kao i eventualnim problemima.