Foto: srbija.gov.rs/ Slobodan Miljević

Vučić u razgovoru sa Si Ðinpingom: Iskreno i čelično prijateljstvo Srbije i Kine

Vesti Autor: B.O. | 11:45 Sreda, 08 05 2024 Foto: srbija.gov.rs/ Slobodan Miljević

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić iskazao je danas zahvalnost predsedniku NR Kine Si Đinpingu na podršci koju ta zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, naglasivši da je Kina mnogo pomogla ekonomskom razvoju naše zemlje od 2016. godine.

Vučić je, na početku razgovora sa kineskim predsednikom u Palati Srbija, ponovio da je naša zemlja čvrsta i nepokolebljiva kada je u pitanju poštovanje Povelje UN i međunarodnog poretka, te da smo veoma odani prijatelji.

On je ukazao na to da dve zemlje imaju odlične odnose u svim sferama društvenog života.

Prema njegovim rečima, za nas je od ogromnog značaja to što Kina, uz nalog i podršku Si Đinpinga, od 2016. godine značajno doprinosi ekonomskom napretku Srbije.

Vučić je napomenuo da su kineske kompanije „HBIS group Serbia Iron & Steel“, odnosno nekadašnja Železara Smederevo, Ziđin rudnik bakra u Boru i Ziđin rudnik zlata tri najveća izvoznika iz Srbije.

Predsednik je ocenio da je Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom otvorio širom vrata napretka našoj zemlji.

Želimo da vidimo mnogo više kineskih turista i još više kineskih kompanija u različitim oblastima, poručio je Vučić i precizirao da se danas potpisuje ne samo 29 državnih sporazuma, već i mnogo komercijalnih ugovora.

Predsednik Kine je rekao da je počastvovan i impresioniran veličanstvenim dočekom u Beogradu, gostoprimstvom i prijateljstvom srpskog naroda, što potvrđuje to da su odnosi dveju zemalja na visokom nivou i da između dva naroda postoji iskreno i čelično prijateljstvo.

On je izrazio nadu da će njegova poseta otvoriti novo poglavlje u odnosima Srbije i Kine, i podsetio na to da su tokom njegove prethodne posete, pre osam godina, dve države odlučile da podignu odnose do sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Si je objasnio da je došao u Beograd u okviru posete Evropi, budući da je Srbija, kako je rekao, postala prvi strateški partner Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi.