Foto: ig/ivica.dacic.rs

Ivica Dačić - Erdogan će INSISTIRATI da Priština poštuje DOGOVOR

Vesti Autor: K.C. | 19:06 Četvrtak, 26 01 2023 Foto: ig/ivica.dacic.rs

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas tokom posete Ankari, da mu je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao da će Ankara naglašavati Prištini da je neophodno poštovanje dogovora i ranije potpisanih sporazuma.

Po mišljenju Dačića nije realno očekivati da će Turska promeniti stav o priznanju nezavisnosti Kosova, ali da je za Srbiju važno da se sačuva mir, da ne bude incidenata.

"Erdogan će svakako u svim razgovorima koje bude imao sa Prištinom, kao i svi turski zvaničnici, isticati da je neophodno poštovanje svih dogovora, da je neophodan dijalog i sačuvati mir. Za nas je dovoljno da neko napravi takav uticaj, da ne pomisle ljudi u Prištini da uživaju podršku da opstruišu mirovne dogovore i ugrožavaju mir i stabilnost u regionu", naglasio je ministar Dačić.

Cilj Srbije je da, uprkos pritiscima iz Evropske unije, sačuva bezvizni režim sa Turskom. Dačić je podsetio ovom prilikom da će uskoro zaživeti sporazum o putovanjima uz ličnu kartu. "Sporazum je potpisan i sada ne možemo da idemo korak nazad".

Sastankom sa predsednikom Turske i sa ministrom spoljnih poslova te zemlje, završena je službena poseta Turskoj ministra spoljnih poslova Srbije.