Foto: unsplash.com

IZMENE u gradskom prevozu u Beogradu! Uvode se GLASOVNA obaveštenja

Vesti Autor: K.C. | 11:43 Sreda, 13 03 2024 Foto: unsplash.com

U novom sistemu naplate karata u gradskom prevozu, Beograd plus", koji je počeo da se primenjuje u maju 2023. godine, iz autobusa, tramvaja i trolejbusa ukinuto je glasovno obaveštenje o stajalištima. Ova izmena napravila je problem mnogima, a naročito slepim i slabovidim osobama kojih ima oko 2.500 u prestonici.

Veliki broj Beograđana navodi da im je nezgodno što je ukinuto obaveštenje kad idu u deo grada koji ne poznaju dobro.
Nedostatak glasovnog obaveštenja ne pravi problem građanima koji prevoz koriste u delovima Beograda koji poznaju, međutim slepim i slabovidim osobama ova situacija je uvek nezgodna. 
Goran Pećanac iz Saveza slepih Srbije ranije je ispričao  da je problem i što na autobuskim stanicama ne postoji zvučno obaveštenje koji broj autobusa dolazi.

Kako navode nadležni iz Sekretarijata za javni prevoz, procedura izrade tehničke specifikacije za nabavku odgovarajuće opreme neophodne za glasovnu najavu stajališta na trasi kretanja u vozilima Javnog linijskog prevoza putnika (JLPP) je započeta.

Predviđeno je da novom opremom budu opremljena sva vozila JLPP. Nova oprema omogućiće da se pored najave narednog stajališta, korisnicima pruže i druge bitne informacije o režimu kretanja vozila JLPP. Planirano je da se navedena nabavka realizuje u tekućoj 2024. godini, ali u ovom momentu nismo u mogućnosti da vam pružimo detaljnije informacije o mogućoj dinamici realizacije zbog nepoznanice dužine trajanja privremenog finansiranja u kojem se trenutno nalazi gradska uprava", objasnili su za . 

Brojni građani problem sa nedostatkom glasovnog obaveštenja u prevozu u Beogradu mogu da reše putem gugl map aplikacije. Potrebno je da se ukuca adresa i sama aplikacija će pokazati koje brojeve gradskog prevoza treba koristiti. Takođe će obavestiti korisnika na kojoj stanici treba da siđe i koliko stanica ima do potrebnog stajališta. 

Aplikacija takođe ima i zvučno obaveštenje.