Foto: mup.gov.rs

Jačanje mehanizama u borbi protiv organizovanog kriminala

Vesti Autor: M.S. | 19:22 Petak, 19 04 2024 Foto: mup.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova dr Želјko Brkić poručio je na prezentaciji treće nacionalne Procene pretnji od organizovanog i teškog kriminala – SOCTA dokumenta, da je ona pokazatelј spremnosti MUP-a da ojača sopstvene mehanizme u pružanju adekvatnih odgovora u borbi protiv ovakvih oblika kriminala.

-Organizovani kriminal spada u red najsloženijih oblika ugrožavanja bezbednosti i predstavlјa jedan od velikih bezbednosnih izazova zbog sve većeg stepena međusobne udruženosti i zajedničkog delovanja njegovih nosilaca iz brojnih država, regiona i delova sveta. Zbog toga je sama borba protiv organizovanog kriminala izuzetno složen proces koji podrazumeva stalnu nadogradnju pravnog okvira na način koji će obezbediti što veću efikasnost, izgradnju kapaciteta za prikuplјanje i razmenu obaveštajnih informacija, kao i puno unapređenje svih vidova međunarodne saradnje organa za sprovođenje zakona, poručio je državni sekretar Brkić.

On je istakao da je za taj proces od posebne važnosti uspostavlјanje strateškog pristupa u sagledavanju stanja, obima, strukture i dinamike organizovanog kriminala, zbog čega je SOCTA dokument izuzetno koristan proizvod koji proističe iz potrebe za zajedništvom u borbi protiv ovih oblika kriminala.

-Sa zadovolјstvom mogu da konstatujem da smo izradom treće Procene ponovo obezbedili još jedan važan uslov za snažnu borbu protiv organizovanog i najtežih vidova kriminala i ovim putem poslali jasnu poruku da će odgovor države biti još snažniji, ocenio je državni sekretar Brkić, dodavši da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti sa predanim radom na primeni najaktuelnijih rezultata koja nam pruža SOCTA dokument, kako bi se na što efikasniji način sprečio razvoj postojećih i nastanak novih oblika organizovanog i teškog kriminala.

Ovom prilikom, državni sekretar Brkić se zahvalio Radnoj grupi MUP-a na izradi SOCTA dokumenta, kao i Kriminalističko-policijskom univerzitetu koji je pružio stručnu i tehničku pomoć.