Foto: srbija.gov.rs

Kancelarija za KiM: Najnoviji čin brutalnog nasilja Prištine uperen protiv Srba i međunarodne zajednice

Vesti Autor: M.S. | 18:43 Petak, 30 08 2024 Foto: srbija.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković saopštio je da će haos koji je danas u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije sproveo Aljbin Kurti imati dalekosežne posledice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i sračunat je s ciljem izazivanja sukoba na severu pokrajine i nove eskalacije situacije.

-Kurtijevi specijalci do zuba naoružani, sa blindiranim vozilima i oružjem na gotovs upali su u četiri Privremena organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, uz upad i u zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Aljbin Kurti je ovim krenuo u gašenje svih srpskih institucija na severu pokrajine, koje nisu nikakve paralelne institucije nego one institucije koje bi trebalo da budu baza za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Imajući u vidu da međunarodna zajednica proteklih meseci uporno ponavlja da Priština mora da osnuje ZSO što pre, očito je da je ovaj najnoviji čin brutalnog nasilja Prištine direktno uperen i protiv Srba, ali i međunarodne zajednice.

Reč je o institucijama koje su žila kucavica opstanka srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i čijim gašenjem Kurti želi da ugasi život Srba na severu Kosova i Metohije i sprovede finalno etničko čišćenje.

Te institucije omogućavaju Srbima minimum javnih usluga i egzistencije, od socijalnih davanja, preko plata i penzija!

Ovo je očigledni dokaz da Kurtija ne zanimaju stavovi međunarodne zajednice i da se neće zaustaviti dok ne dovrši progon Srba.

Ukoliko zemlje Kvinte i Evropske unije ne zaustave ovakvo Kurtijevo postupanje, postaće direktni saučesnici u progonu i etničkom čišćenju Srba, naveo je Petković.