Foto: ig/buducnostsrbijeav

„Kao što Grčka podržava integritet Srbije, tako i mi podržavamo integritet Grčke'' 

Vesti Autor: K.C. | 13:12 Utorak, 28 03 2023 Foto: ig/buducnostsrbijeav

U zajendičkom obraćanju medijima sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da, kao što Grčka podržava integritet Srbije, tako i Srbija podržava integritet Grčke, na kopnu, u moru i u vazduhu, uz poruku da se to neće menjati. Sakelaropolu je istakal da stav Grčke po pitanju Kosova ostaje stabilan i nepromenjen. 

„Posebno sam zahvalan na jasnoj i nedvosmislenoj podršci integritetu Republike Srbije. Za nas je veoma važno poštovanje međunarodnog prava i o tome sam govorio", rekao je Vučić, ističući koliko je važno da se traže kompromisna rešenja u razgovorima sa Prištinom jer je potrebno da se sačuva mir u regionu.

Naveo je da su Grčka i Srbija potvrdile privrženost i podršku principima rezolucija UN i teritorijalnog integriteta i dodao da je u interesu Srbije da se ubrza evropski put. 

„Zahvalio sam predsednici i premijeru Grčke na podršci Srbiji, na tome što su se uvek trudili da pomognu našoj zemlji i kada to nije bilo lako. Verujem da možemo da postignemo dalji i značajniji napredak na evropskom putu", ukazao je.

„Srbija i Grčka imaju više od tradicionalnih, sestrinskih i bratskih odnosa - naši narodi se dobro razumeju, a političari samo prate ono što ljudi odavno osećaju", naglasio je predsednik.

On je podsetio i na sve susrete koje je imao sa zvaničnicima Grčke. „Pre nekoliko dana primio sam u Beogradu Nikosa Dendijasa, pre nešto više od mesec dana bio sam gost na specijalnoj večeri kod mog prijatelja premijera Kirijakosa Micotakisa, večeras imamo specijalnu večeru u čast grčke predsednice Katerine Sakelaropulu", rekao je.

Prema njegovim rečima to sve govori o značaju Grčke za Srbiju.

„Grčku doživljavamo kao istinskog i iskrenog prijatelja, tako je bilo i biće i ubuduće i u svim oblastima saradnje i trgovinske razmene možemo mnogo koraka unapred da napravimo", rekao je Vučić. 

Srbija i Grčka su prošle godine dostigle maksimalni nivo trgovinske razmene od 788,5 miliona evra i istakao da veruje da postoji mogućnost za uvećanje broja srpskih turist au grčkoj.

Vučić je istakao i da više od 50 odsto srpskih turista ide u Grčku na godišnje odmore i to ne samo na sever, već značajan deo ide u Atinu, na Peloponez, Krit i na ostrva. On je dodao i da Srbija želi da privuče u zemlju i veći broj turista iz Grčke, kao i da razvija saradnju u drugim sferama.

Katerina Sakelaropulu, predsednica Grčke, zahvalila se predsedniku Srbije na dočeku i istakla da je njena zemlja uvek imala mišljenje da Srbija pripada evropskoj porodici. 

Ona je navela da Grčka podržava dijalog Beograda i Prištine. „Naš stav u vezi sa Kosovom ostaje nepromenjen i stabilan", poručila je.