Foto: srbija.gov.rs

Kralju Esvatinija predstavljen Državni data centar u Kragujevcu

Vesti Autor: M.S. | 18:29 Ponedeljak, 21 10 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Dejan Ristić prisustvovao je danas u Beogradu predstavljanju Državnog data centra kralju Esvatinija Msvatiju III.

Predstavljanju su prisustvovali i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministarka privrede Adrijana Mesarović, kao i drugi državni zvaničnici Srbije i Kraljevine Esvatini.

Ristić je tom prilikom podsetio na to da je 19. oktobra potpisan Memorandum o razumevanju u oblasti telekomunikacija sa Ministarstvom informisanja, komunikacija i tehnologije Esvatinija, nakon čega je sa resornom ministarkom te zemlje odmah započelo planiranje konkretnih koraka i aktivnosti.

Krećemo sa posvećenim radom na ispunjenju svih ciljeva ustanovljenih memorandumom. Radujemo se saradnji sa Kraljevinom Esvatini i mogućnosti da podelimo svoju tehnologiju, znanja i iskustva koja smo stekli u poslednjih 10 godina ubrzanog napretka IKT sektora, poručio je ministar.

Državni data centar sa sedištem u Kragujevcu predstavio je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, koji je istakao da je ovo jedan od najsavremenijih i tehnološki najrazvijenijih objekata u ovom delu Evrope.

On je objasnio da u njemu, pored mnogih državnih institucija, podatke pohranjuju i velike internacinalne kompanije, poput IBM-i Huaveija, kao i CERN.