Foto: prosveta.gov.rs

Mere za nesmetanu realizaciju završnog ispita

Vesti Autor: M.S. | 14:25 Sreda, 05 06 2024 Foto: prosveta.gov.rs

Ministarka prosvete u Vladi Republike Srbije Slavica Đukić Dejanović prisustvovala je danas sastanku Republičke upisne komisije za sprovođenje završnog ispita, koji se ove godine održava 17, 18. i 19. juna.

Đukić Dejanović je tom prilikom istakla da je važno da se osiguraju puna informisanost o ispitu, kvalitet ispitnog materijala i procedura, svi potrebni podaci i obrade, logistika, kao i bezbednost materijala i celokupnog procesa.

Ona je precizirala da ove godine više od 67.000 učenika osmog razreda polaže završni ispit i ukazala na to da je iskustvo iz prethodnih godina pokazalo da se nesmetana realizacija završnog ispita, kao i upisa i raspoređivanja učenika u srednje škole, obezbeđuje stalnom koordinacijom i blagovremenim dogovorima svih učesnika u procesu.

Prema njenim rečima, svaki učenik osmog razreda mora pristupiti ispitu kako bi dobio dokaz o završenoj osnovnoj školi, pri čemu od postignutih rezultata na završnom ispitu u velikoj meri zavisi izbor željene srednje škole.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Fakulteta organizacionih nauka, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Pošte Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Ministarka je svim učesnicima iskazala zahvalnost na doprinosu koji su pružili unapređenju procesa završnog ispita.

Ona je, takođe, izrazila zahvalnost zaposlenima u sistemu obrazovanja i vaspitanja i svim spoljnim saradnicima koji učestvuju u sprovođenju aktivnosti kako bi završni ispit protekao u najboljem redu.

Učenici će na završnom ispitu polagati test iz predmeta Srpski jezik, odnosno maternji jezik, test iz predmeta Matematika i test iz izabranog predmeta.

Od prošle godine mogu da biraju da polažu test iz jednog od pet predmeta – Biologije, Geografije, Istorije, Fizike ili Hemije, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.