Foto: srbija.gov.rs, Dušan Veljović

Milićević u Novoj Gorici: Zajednički cilj očuvanje identiteta srpskog naroda

Vesti Autor: B.O. | 07:04 Nedelja, 06 10 2024 Foto: srbija.gov.rs, Dušan Veljović

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je večeras Tradicionalnoj kulturnoj priredbi „Razigrana srca“, koju već 21. put organizuje Srpsko kulturno društvo „Sloga“ iz Nove Gorice.

Ovo udruženje već decenijama uspešno radi na očuvanju srpske kulture i tradicije među Srbima u ovoj značajnoj regiji, na raskršću puteva između Italije i Slovenije.

Milićević je izrario zadovoljstvo time što možemo kroz program podrške, mera i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Srbije i dijaspore da pružimo podrškuudruženjima dijaspore i regiona, jer je zajednički cilj da svim silama sačuvamo identitet srpskog naroda gde god se on nalazio.

Ovo što vi radite kroz programe vašeg udruženja, što kroz folklorne i muzičke sekcije i priredbe negujete i svetu pokazujete naše nasleđe, govori o tome da ste vi, zapravo, najbolji ambasadori naše zemlje. Vi, koji godinama živite daleko od rodnog mesta, vi koji ste rođeni ovde, vi čuvate uspomenu na simbole našeg naroda, na naš jezik, ćirilicu, kulturu, tradicionalne vrednosti. Vi jasno znate da bez ovih simbola, nema ni našeg naroda, nema naše budućnosti, poručio je on.

Ministar je posebno naglasio da ga raduje to što udruženje veliku pažnju poklanja mladima i što su oni uključeni aktivno u rad društva i u promociju Srbije.

Kao ministar zadužen za dijasporu ponosan sam što mogu da podržim ovakve projekte i da vam kažem da je vaša država Srbija, koja god adresa bila u vašem pasošu. A mogu i da vam obećam da će vaša država biti uvek uz vas, poručio je Milićević u Novoj Gorici.