Foto: Mup Srbije

Ministar Dačić na sastanku sa predstavnikom UNHCR razgovarao o saradnji u rešavanju humanitarnih pitanja

Vesti Autor: B.O. | 20:08 Petak, 30 08 2024 Foto: Mup Srbije

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa predstavnikom Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice u Srbiji (UNHCR) Sufijanom Ađalijem sa kojim je razgovarao o dalјoj saradnji u oblasti pomoći i zaštite izbeglica, interno raselјenih lica, tražilaca azila i osoba bez državlјanstva. 

Zajednički napori u pružanju podrške ovim grupama, kako je na sastanku istaknuto, od velikog su značaja imajući u vidu aktuelne sukobe, nestabilnosti i krize u svetu.  

Ukazujući na značaj podrške UNHCR u jačanju kapaciteta Srbije za efikasnu zaštitu i prihvat izbeglica i otpočinjanju procedura za izdavanje putnih isprava za izbeglice, ministar je podsetio da je Srbija kao potpisnica Konvencije o izbeglicama uvek pokazivala humanost prema lјudima koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove. 

Ministar je tokom sastanka izrazio zahvalnost UNHCR za dosadašnju pomoć u rešavanju dugoročnih problema raselјenih lica iz Bosne i Hercegovine, kao i interno raselјenih unutar Republike Srbije i naglasio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i do sada, biti pouzdan partner ove značajne agencije UN. 

Istakao je, takođe, da će se kao ministar unutrašnjih poslova zalagati za jačanje i proširenje saradnje sa svim agencijama UN, podsetivši da se u mandatu ministra spolјnih poslova lično zalagao za otvaranje Kuće UN u Beogradu. 

Predstavnik Visokog komesara UN za izbeglice pohvalio je dosadašnje napore Ministarstva unutrašnjih poslova istakavši da će UNHCR nastaviti da podržava Srbiju u jačanju njenog odgovora na humanitarna pitanja.